Berichten Archief

Nieuwere berichten vind je op Berichten 

Vanaf 2 augustus keert Sjuif a-en weer terug op het oude nest: Gerald Walravenstraat 92A.

Na net nog geen twee jaar verlaat Sjuif a-en de kantine van RKSV HEER en keert vanaf

2 augustus weer terug op het oude nest. Door Corona gedwongen verhuisde Sjuif a-en in

oktober 2019 naar de kantine waardoor het koffie drinken en bijpraten doorgang kon blijven vinden. De kantine werd door RKVS HEER gratis ter beschikking gesteld en daar is Sjuif a-en de voetbalclub zeer dankbaar voor. Door de stijging van de energiekosten vraagt RKVS HEER ons vanaf augustus een bijdrage per maand voor het gebruik van de kantine maar omdat we al een ruimte hebben waarvoor we kosten maken, keren we weer terug naar ons oude nest. We zullen Danielle gaan missen. Zij was voor ons de trouwe toeverlaat en stond steeds voor ons klaar.

Chapeau en eine groete Merci voor haar 

Sjuif a-en

We hebben een geweldig feestje gevierd met z’n allen op 20 mei vanwege ons 5 jarig jubileum. Na een heerlijke brunch hebben we genoten van de genodigden die ons kwamen fêteren. Oud bezoekers en vrijwilligers van Sjuif a-en, het Sociaal Team, Pastoor, Kerkbestuur, Bestuur Ontmoetingscentrum, JuuPu, enkele ondernemers, Free Wheely wandelaars. Verder werden de vrouwelijke vrijwilligers met bloemen gehuldigd en de mannelijke ontvingen een flesje wijn. Deze werden eveneens toegesproken, door een vertegenwoordiger van de bezoekers van Sjuif a-en,  waarna ze een attentie werd aangeboden. Ook ontvingen de bezoekers een verrassingspakketje van Blanche Dael. Aan het eind van de festiviteit ontvingen alle bezoekers en genodigden een zakje bonbons om avonds bij een kopje koffie na te genieten van een mooi jubileumviering.



GLUREN BIJ DE BUREN - HEER, zondag 3 juli

Mede namens  de stichting Vrienden van Kloostertuin Opveld (VKO) nodigen wij u uit bij ‘Gluren bij de Buren’ (voorheen ‘Struinen in de Tuinen’). Op deze zondagmiddag treden twee koren op in de Kloostertuin: Stem des Volks (om 13.00 en 13.45 uur) en Sjantée (om 15.15 en 16.45 uur). Beide koren staan onder leiding van dirigent Edward Berden en worden op piano begeleid door Danny Gorissen. Deze muzikale activiteit speelt zich af op het grasveld aan de achterzijde van de Kloosterkapel (achterzijde van verzorgingscentrum De Croonenhoff) en is het makkelijkst te bereiken via de voetgangersingang tussen het Croonenhoff-gebouw en het voormalige klooster aan de Veldstraat in Heer (tegenover huisnummer 55). 

Bij de Huiskamer aan de Gerard Walravenstraat 92a zullen de kinderen van Dansstudio Maastricht de act Jazz it up zullen uitvoeren om 14:30 uur, 16:00 uur en om 17:30 uur. 

Wij nodigen iedereen van harte uit om hierbij aanwezig te zijn en te genieten van het gevarieerd repertoire van beide koren en de dansgroep. De toegang is gratis. Een eventuele vrijwillige donatie is vanzelfsprekend mogelijk.

NB: Op loopafstand van de Kloostertuin zijn nog 4 optredens te bezoeken. In Buurttuinderij Hof van Heer (Rijksweg naast nr. 15) treedt de groep Kezjem op, in de Tuinen van De Heerenhof (Veldstraat 8) zingt singer-songwriter Remko, en in de Einsteinstraat no.32 om 13:45 uur, 15:15 uur en om 16:45 uur Dansstudio Switch

Update plannen Maasvallei

U vindt hier een de laatste informatie over nieuwbouwplannen en verduurzamingsprojecten in Heer. 

 

Nieuwbouw in Heer

 

Jozefstraat/ 7 Januaristraat.

Het project wacht nog op vergunning. Hoewel de woningen op de gemeentelijke monumentenlijst staan, wordt de start van de bouw nog dit jaar verwacht. Plan omvat 30 sociale huurwoningen van 70 m2 in 3 woonlagen. Ontsloten door galerijen aan de achterzijde. De groene hoekjes blijven vrij (gemeentegrond).


Gerard Walravenstraat.

In samenwerking met Envida wordt gewerkt aan een complex 40-45 aanleunwoningen. Envida zou dan zorg en ondersteuning aan de bewoners kunnen aanbieden. Er resteert in het plan vrij veel groen met een voetgangersroute los van het huidige trottoir. Start bouw wordt verwacht in 2025.


Bungalows 7 januaristraat / Onder de Kerk

Plannen hebben nog geen vorm, wat ruimte laat voor de buurt (het buurtnetwerk) om suggesties te doen (doelgroep, bouwvorm, dichtheid).

 

Verduurzaming bestaande woningen

Inmiddels zijn de meeste huurwoningen aan de oostzijde van de Dorpstraat onder handen genomen voor een verduurzamingsbeurt:



Twee woningen aan de Servatiusweg en Niels Bohrstraat zijn 'van het gas af' en worden als experiment verwarmd met infra-roodpanelen.

 

Naar verwachting zijn de meeste complexen aan de oostzijde in 2023 onder handen genomen m.u.v. Kerkhofstraat en Blankenberghofstraat. Over die laatsten zijn de plannen nog onzeker.

 

De woningen onder de Dorpstraat (Bronweg, J. Ramaekerstraat, Langwaterstraat, Demertstraat) zouden daarna aan de beurt komen, maar ook dat staat nog niet vast. De Ridder van Heerstraat is al aan de beurt geweest.

Eindelijk is het zover!!!

Jongejonge…wat hebben we hier lang op moeten wachten…maar nu gaat het dan toch echt gebeuren: Ouch Jonk Gewees mag weer repeteren! Wij kunnen ons geluk niet op! Vanaf vrijdag, 20 mei mochten we weer aan de slag…en we gaan er iets moois van maken.

 

Sowieso bestond Ouch Jonk Gewees wij vorig jaar 50 jaar…en de viering van dat jubileum…dat gaan wij samen met u doen. We moeten daar nog een datum voor prikken, maar we laten dit natuurlijk niet aan ons voorbij gaan…dat is immers een reden voor een feestje! 

Ouch Jonk Gewees gaat verschillende meezingmiddagen organiseren in Croonenhoff…ook hiervoor geldt dat we nog geschikte data moeten zoeken, maar u zult zien: die komen er!

Heeft u al zin om gezellig met ons mee te komen zingen?

 

Zingen is gezond!

Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen: mensen die regelmatig zingen leven langer, zijn gezonder, hebben een beter geheugen, staan positief in het leven en zijn hele prettige mensen voor hun omgeving.

Wilt u dit ook bereiken? Dan nodig ik u uit om met ons mee te komen doen…

Om de andere vrijdag vindt u ons in het achterste gedeelte van het restaurant. Daar repeteren wij van 14.00 uur tot 15.30 uur ons afwisselende en gezellige repertoire.

U bent van harte welkom…om te komen luisteren, maar zeker ook om te komen meezingen!

 

Op de volgende data kunt u een kijkje komen nemen… u zult vanzelf met ons mee willen doen en dat kan op: 3 juni, 17 juni, 1 juli, 15 juli, 29 juli.


Vanaf 29 juli gaan wij met vakantie. De eerste repetitie ná de zomervakantie is dan: vrijdag 2 september.

Dit jaar vieren wij, Zonnebloem, Afdeling Heer, ons 55 jarig jubileum.

Al die jaren hebben wij, samen met onze vrijwilligers ons vol overgave ingezet voor mensen die lichamelijke beperkingen ondervinden door ziekte, handicap of gevorderde leeftijd. Ook sociaal isolement heeft onze aandacht.

Via huisbezoek, activiteiten  bieden wij mogelijkheden om contacten te leggen en er op uit te gaan.

Met gepaste trots kijken wij terug op de afgelopen 55 jaar.

 

Ter viering van dit jubileum bieden wij onze gasten op 6 juni 2022 een boottocht aan.

Samen met onze vrijwilligers hopen wij nog in lengte van jaren als Zonnebloem in Heer actief te zijn.

 

Verder staan dit jaar de navolgende activiteiten op stapel:

15 juli 2022            Zomerpuzzel

11 september 2022 Nationale Ziekendag

15 september 2022 Picknick

18 oktober 2022     Artiestenmiddag

17 november 2022 Kienmiddag

In december 2022 vindt er nog een bezoek plaats aan de Kerstmarkt Intratuin en houden wij onze Kerstviering In Aen de Wan.

Op reis van Pinksteren naar Sint Petrus in Paulus in juni in de parochie Heer

 

Op Pinksterzondag 5 juni 2022 trekt na 2 jaar corona weer de Pinksterprocessie door de parochie Heer met als vast thema “Samen Onderweg”. De processie trekt na de Heilige Mis van 09.00 uur door de straten van Heer. Ook onze twee harmonieën, de Koninklijke Harmonie van Heer, Harmonie Heer Vooruit, en andere Heerder verenigingen, zoals de Sjraveleirs, de Scouting lopen ieder jaar trouw mee. De 7 sacramenten worden uitgebeeld door verschillende groepen en mooie geschilderde borden geven het thema van de groep weer. Deze borden zijn ooit gemaakt door Ber Heuts, een amateur kunstschilder/tekenaar uit Heer.

 

Groepen en dragersgilden van buiten de parochie nemen ook regelmatig deel aan onze processie. De meeste groepen worden echter gevormd door vrijwilligers bestaande uit parochianen van Heer en andere naburige parochies, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Doopselgroep, de Mariagroep, de Golgothagroep en de Mozesgroep.

 

De processie is meer dan alleen een reis door de parochie. Het is mooi om te zien dat niet alleen de deelnemers op een eerbiedige manier meelopen, maar dat ook de toeschouwers door hun aanwezigheid en hun eerbied voor het H. Sacrament mede de processie doen slagen. Vele straten zijn mooi versierd met vlaggetjes en/of bloemen op straat. In de Veldstraat, vooral bij Croonenhof,  zien we vele ouderen die genieten van deze traditie en erdoor geestelijk opgebeurd worden.

Vroeger werden er op verschillende plaatsen grondversieringen gemaakt van gekleurd zaagsel. Door een tekort aan vrijwilligers zijn er nu geen grondversieringen meer, maar is het kerkplein nu mooi gesierd met vlaggen.

 

Deze processie kent al een hele lange historie. Ieder jaar wordt deze processie zorgvuldig voorbereid door de processiecommissie bestaande uit vrijwilligers. Ze proberen er ieder jaar weer een sfeervolle ommegang van te maken. Tot voor kort ging de Pinksterprocessie altijd vooraf aan de Hierder Kermis. De Hierder Kermis vindt niet meer plaats, laten we hopen dat de Pinksterprocessie nog vele jaren door kan gaan. Dit gaat zeker lukken zolang we kunnen blijven rekenen op al onze vrijwilligers die zich momenteel al vele jaren ten volle inzetten om de processie te doen slagen.

 

Maar de tijd heeft een andere traditie helaas ingehaald. Vroeger werd na de processie uitgebreid thuis gekookt en ‘s middags koffie met de familie gedronken en gezamenlijk naar de kermis gegaan  en in de avond nog naar een café waar een orkestje speelde en lekker nog eentje drinken en wat dansen. Op Pinkstermaandag werd alles nog een keer dunnetjes overgedaan. Een kermis in de wijk Heer is er helaas niet meer. Sommige cafés in Heer proberen een muziekbandje te regelen om gezellig wat te kunnen komen drinken en het Pinksterfeest extra te vieren.

 

Laten we de tradities in Heer overdragen aan de jeugd en het dorps(wijk)gevoel blijven behouden. Wat is Heer nog zonder deze tradities? Een kerkgebouw is niet alleen een gebouw. Je kunt er  deelnemen aan een mis of even je rust vinden of even je gedachten zonder afleiding op een rijtje zetten of gewoon een kaarsje opsteken en wat bidden. De kerk is vrij vaak open. Neem de tijd en loop even binnen. Hoeveel mensen zijn niet op zoek naar een rustmoment in de dag tijdens een wandeling.

 

Heb je ideetjes voor activiteiten voor de kerk,mail je idee naar parochiebureau@heerdeheeg.nl.

De kerk is nl. niet oubollig, maar wil meegroeien, maar als de bewoners van de wijk niet meedenken, hoe kan een gebouw dan blijven leven in een wijk? De kerk is eenmarkant gebouw als je de wijk binnen rijdt, maar als deze ooit dicht zou moeten, is er geen gebouw meer om rust te vinden en even te bidden, of communie te doen, vormsel, huwelijk of begrafenis of een mis volgen. Loop eens binnen en kijk naar de mooie kunst in onze kerk.https://www.kerkgebouwen-in-limburg.nl/kerken/heer/petrus-banden.  Misschien ben je je hiervan nog niet bewust?

 

Daarna gaan we verder op reis naar eind juni. Op 29 juni wordt het patroonsfeest gevierd van de titel van de kerk: St. Petrus Banden. Het oude feest van St. Petrus Banden vierde men op 1 augustus. Het was het herdenken van de bevrijding van St. Petrus uit de gevangenis, toen een engel zijn boeien losmaakte (banden = boeien, ketenen, zie Handelingen 12). In het teken daarvan werd op 12 april 198 9in onze parochiekerk het nieuwe altaar gewijd. Tijdens de plechtigheid werd toen twee centimeter uit deze schakels van de ketenen (waarmee Petrus geboeid zou zijn geweest) in ons altaar begraven, samen met nog andere relieken. Een beeldje van de geboeide Petrus maakt deel uit van ons altaar.

1 Augustus als feestdatum is al een halve eeuw geleden van de officiële agenda gehaald. 29 Juni is nu het hoogfeest van de heilige Petrus en Paulus.

 

De feestmis is dit jaar op 26 juni a.s. om 9.45 uur. Ze wordt ook altijd opgeluisterd door het Kon. St. Caeciliakoor Heer. Vroeger heeft hun dirigent Jean Philip Rieu speciaal voor Pinksteren het lied VeniSancti Spiritus gecomponeerd en voor het parochiefeest Saint Pierre et Saint Paul. Deze worden helaas niet meer gezongen. Het koor luistert sinds najaar 2021 weer in volle sterkte haar missen op in de parochiekerk. Het koor luistert de mis voor de pinksterprocessie op en sluit de processie mee af op het kerkplein.  En op 26 juni 2022 wordt het parochiefeest Petrus en Paulus door het Kon. St. Caeciliakoor feestelijk opgeluisterd.

 

Het Gregoriaans ensemble van het Kon. St. Caeciliakoor heeft al eerder de opluistering van de missen hervat en zingt 2x per maand. Zij repeteren op een aparte tijd dan het koor nl op donderdagavond om 19 uur in gemeenschapshuis Aen de Wan en kun je apart lid van worden. Het Koninklijk Sint Caeciliakoor repeteert op donderdagavond om 20 uur in gemeenschapshuis Aen de Wan. Loop eens binnen en zing een nootje mee en ga mee in juni op rustgevende reis of muzikale reis door het bezoek aan de processie of een mis of een repetitie.


Redactie Monique Voncken. Fotografie: Jef Fouraschen | Studio Waaygaard en Monique Voncken.

Hof van Heer: Buurtmarkt op 4 juni

Buurttuinderij Hof van Heer organiseert haar eerste Buurtmarkt van 2022 op zaterdag 4 juni a.s.

De markt valt samen met de Velt EcoTuinDagen en daarom is de buurttuinderij ook op zondag 5 juni open.

Meer info op: https://bit.ly/uittips-bio-groentemarkt.

Sjuif a-en in Heer bestaat 5 jaar:
een initiatief vanuit het hart

“Het mooiste aan Sjuif a-en zijn de dwarsverbanden die ontstaan”, stelt Servé Habets, een van de initiatiefnemers. “Gasten hebben ook buiten onze wekelijkse koffieochtend contact met elkaar. Of ze gaan samen boodschappen doen. Dat vind ik goed om te horen.” Een verhaal over een initiatief van onderop, positieve gezondheid en vooral veel gezelligheid.

Chauvinistisch?

“Het verhaal van Sjuif a-en zit hier”, zegt Servé en hij wijst naar zijn hart. Hij is trots op wat ze samen en vooral van onderop bereikt hebben. “Mensen denken misschien dat we een beetje chauvinistisch zijn. Dat klopt niet. We zijn héél chauvinistisch!” Ondertussen druppelen de eerste bezoekers van de koffieochtend binnen. “In 2016 was de gemeente bezig met het seniorenbeleid van 2016-2018. Hier werden we als buurtplatform bij betrokken. We gingen naar bijeenkomsten en gesprekken met ambtenaren. Maar wij praten liever mét de mensen in plaats van óver de mensen.”

“Het mooiste aan Sjuif a-en zijn de dwarsverbanden die ontstaan”, stelt Servé Habets.

Direct succes

Uit de gesprekken met de mensen zelf bleek dat in Heer behoefte was aan een ontmoetingsplek om de eenzaamheid die onder de bewoners heerste te bestrijden. Dat paste mooi in het seniorenbeleid van de gemeente. Het buurtplatform kreeg de kans om gebruik te maken van buurtcentrum Aen de Wan. “We organiseerden wekelijks een koffieochtend en het enthousiasme uit de wijk was enorm” herinnert Servé zich. “Er kwamen direct veel mensen op af en de reacties achteraf waren louter positief.” Het was allemaal erg informeel en prettig.

Niet stil zitten

Fien Leclaire (85) is er vanaf het begin bij. “Mijn man was net gestorven en ik had gehoord van de plannen van de koffieochtend. Daar ben ik toen meteen naartoe gegaan.” Aangezien ze niet stil kan zitten, pakte ze meteen de koffiekan ter hand. “Zo ben ik eigenlijk vanzelf vrijwilliger geworden.” Ze helpt inmiddels met tafels dekken, soep uitdelen en opruimen. Als de koffieochtend er niet was geweest, had Fien zich erg alleen gevoeld. →

Een jaar later vormt zich een wandelgroepje en ook Fien gaat mee. Een idee van de bezoekers zelf. Iets dat kenmerkend is voor Sjuif a-en. “Het leukste vind ik dat het één grote club is. Er ontstaan geen kliekjes waar een nieuwe buurtbewoner niet tussenkomt.”

Positieve gezondheid

“We dragen op onze manier bij aan positieve gezondheid”, reageert Servé. “Nog voordat we van die term gehoord hadden. Mensen vinden hier zingeving en iedereen kan meedoen. We denken vooral vanuit wat wèl kan, niet vanuit wat niet kan. De eenzaamheid is verdreven, mensen zoeken elkaar op en delen kleine en grote problemen met elkaar.” Ideeën voor nieuwe  activiteiten ontstaan niet tijdens brainstormsessies en bestuursvergaderingen, maar komen vanuit de mensen zelf. Zij weten immers het beste wat goed voor ze is.

Sjoelen, kaarten maken, een wandelgroep. “De vrijwilligers schuiven gezellig aan tijdens de koffieochtenden en leggen hun oor te luister. Als ze horen dat er ergens behoefte aan is, gaan ze kijken of dat te regelen is.”

“Het leukste vind ik dat het één grote club is”

Stoet

Inmiddels klinkt gerinkel van kopjes, mensen begroeten elkaar en Fien loopt rond met de koffiekan.

Servé vertelt over de verhuizing in 2017. “Wegens omstandigheden moesten we op zoek naar  een nieuwe plek. In Heer stond toen een appartement van Maasvallei leeg. We hadden een flink netwerk opgebouwd, dus Trajekt, GGD en de gemeente deden een goed woordje voor ons. Maasvallei dacht gelukkig ook in mogelijkheden. De oorspronkelijke bestemming van het appartement was wonen, maar dankzij het buiten de box-denken van alle betrokken instanties kregen we uiteindelijk de sleutel van ons eigen plekje.” Alle betrokken bewoners, leden van het buurtplatform en vrijwilligers verhuisden in een lange stoet de spullen van Aen de Wan richting de Gerard Walravenstraat 92 A. “Dat was een geweldig gezicht!”, lacht Servé.

Door het gebruik van tweedehandsspulletjes ontstond er op de nieuwe plek een huiselijke sfeer.
‘Alles mag, niets moet’ is het motto. De koffie kost 55 cent per kopje en er is altijd wat lekkers.
Ondernemers uit Heer vinden het een sympathiek initiatief en dragen geregeld wat bij.

We schuiven aan bij bezoeker Henny Maertens (90). Hij noemt de koffieochtend gekscherend het ‘auw kloete clubje’, maar de betekenis voor hem en de andere buurtbewoners is groots.
Toen Henny’s vrouw overleed, bleef hij met veel verdriet achter. Hij zat thuis te verpieteren, zo stelt hij. “Fien vertelde over Sjuif a-en en na die eerste koffieochtend heb ik geen minuut meer gemist. Ik ben helemaal opgebloeid!” Ook Henny wandelt mee, gaat geregeld zwemmen en blijft lekker bezig.
“Ik kook zelf, doe de was. In 2000 heb ik een openhartoperatie gehad. Afgelopen jaar wilde de cardioloog me toch een keertje zien ter controle. Ik miste de bus en had me moeten haasten voor de afspraak.” Al puffend kwam hij aan in het ziekenhuis. “De dokter keek me aan en gaf me een hand.
Hij zei ‘gefeliciteerd, u heeft volgens mij geen hartfilmpje nodig’.” Henny bleek inderdaad hartstikke fit.
Wellicht mede dankzij al zijn activiteiten en de koffieochtend. Ook dat is positieve gezondheid.

Eenzaamheid neemt geen dag vrij.

Eenzaamheid neemt geen dag vrij. In de afgelopen 5 jaar hebben de vrijwilligers wel het een en ander zien veranderen. “De voorwaarden voor subsidie worden steeds lastiger”, legt Servé uit. “Wij zijn – in tegenstelling tot veel andere buurthuizen – drie dagen per week open, 52 weken per jaar.

Eenzaamheid neemt geen dag vrij en steekt juist tijdens de feestdagen de kop op.” Toen het door corona niet meer mogelijk was om in hun ruimte bij elkaar te komen, klopten ze aan bij R.K.S.V. Heer aan. “Hun kantine was perfect voor ons. Hier konden we volgens de geldende maatregelen bij elkaar komen. En R.K.S.V. Heer was blij bij te kunnen dragen aan een maatschappelijk doel. Win-win!” Dan komt een van de vrijwilligers langs met een blikje met brokken speculaas. Er wordt hoorbaar genoten van de traktatie.

Het geheim

Wat is nu het geheim van Sjuif a-en? “Dat is niet te omschrijven. Dat zit hier.” Servé wijst andermaal naar zijn hart. Het feit dat alle bezoekers meedenken over de activiteiten en invulling van de koffieochtenden draagt er in ieder geval aan bij dat het initiatief breed gedragen wordt. “Misschien zit het ‘m ook wel in de communicatie. We zijn heel open naar elkaar. Voor elke vraag wordt de tijd genomen. Als het moet, kunnen we even apart zitten en hebben we indien nodig contact met iemand vanuit het netwerk. De vrijwilligers komen maandelijks bij elkaar. Niks officieels, er wordt gezellig bijgepraat. Maar zo voorkom je dat zaken onbesproken blijven.” Tijdens de lockdown maakten ze elke week een belronde,

om toch in contact te blijven met de vaste bezoekers. Henny reageert: “Ze hebben wel eens gevraagd: willen jullie niet samen kaarten? Maar dan ben ik meer met het spel bezig en wil ik winnen, in plaats van dat ik geïnteresseerd ben in de ander. Daar draait het om. We hebben het ‘maar’ over voetbal, de dagelijkse dingen, maar wat we hier hebben met elkaar is formidabel!”

PAASVUUR in de Kloostertuin: zaterdag 16 april, 20.00 – 21.30 uur

Stichting Vrienden van Kloostertuin Opveld organiseert dit jaar weer het KLOOSTERTUIN-PAASVUUR. Gelukkig kan en mag dit weer, nadat we de edities 2020 en 2021 hebben moeten afblazen vanwege de Covid-perikelen. We nodigen al onze buurtbewoners/-kinderen van harte uit om aanwezig te zijn.


Vanaf 20.00 uur verwelkomen we jong en oud op de grasweide waarop ook de picknickbank staat. Kinderen die dat leuk vinden kunnen in de Kloostertuin droog sprokkelhout verzamelen. Natuurlijk hebben we ook zelf voor voldoende stookhout gezorgd. Tussen 20.15 en 20.30 uur (zonsondergang) worden de vuurkorven aangestoken door het scouting-staflid dat dit ook op de eerdere edities deed.

Net als in 2018 en 2019 hopen we ook nu op een grote opkomst van kinderen en hun (groot)ouders. Voor de kinderen is er gratis limonade/frisdrank aanwezig en zijn er tevens lekkere marshmallows. Deze kunnen zij wat later op de avond roosteren boven de hete kool. De (groot)ouders kunnen zelf drank naar keuze meenemen (wijn, bier, fris en liefst ook glazen of bekertjes) voor eigen gebruik.

Onze donateurs (van 2020/2021 en 2021/2022) kunnen op onze kosten een glas wijn of frisdrank

komen drinken. De VKO-bestuursleden zijn die avond herkenbaar aan het groene lintje op de borst.


Aanmelden

U en uw (klein)kinderen komen toch zeker ook naar het PAASVUUR op zaterdagavond 16 april a.s.?! Wilt u zich dan s.v.p. vóór vrijdag 15 april aanmelden via info@kloostertuinopveld.nl, met vermelding

van uw naam en het aantal personen (kinderen en volwassenen) in uw gezelschap. Dankuwel!

We zien uw aanmelding en komst graag tegemoet!

§ https://www.kloostertuinopveld.nl  en https://www.facebook.com/KloostertuinOpveld/ 

Buurttuinderij Hof van Heer: Doe- en Bespreekdag

Buurttuinderij Hof van Heer organiseert op zaterdag 19 maart haar eerste Doe- en Bespreekdag - mét lunch - van het nieuwe seizoen. Buurtbewoners zijn van harte welkom om tussen 10.30 en 16.00 uur mee te werken en/of mee te denken.

Het voorjaar breekt langzaam aan en de moestuinen krijgen weer vorm. En ook de bouw van de nieuwe kapschuur vordert. Iedereen heeft er weer zin in: om te planten, te oogsten, te genieten en de Buurtmarkt op te starten.

Kom ook op zaterdag 19 maart 2022 en doe en denk en lunch mee! Tot dan!

DOE-DAG in de Kloostertuin Op Zaterdag 19 Maart

BESTE KLOOSTERTUIN-VRIENDEN,


Op zaterdag 19 maart 2022 organiseren we weer een DOE-DAG in de Kloostertuin.


Vanaf 10.00 tot ca. 14.00 uur gaan we ondergroei en opschot (vlier en hazelaar) verwijderen, een stuk draad en gaas repareren, takken en takjes die door de ‘recente’ stormen zijn gevallen opruimen, stammetjes verplaatsen en rommel opruimen. Voor een lekkere lunch wordt als vanouds gezorgd!


Jij bent er toch zeker ook bij op deze eerste Kloostertuin-DOE-DAG van 2022?!


OPGEVEN (naam + aantal personen) kan via mail: info@kloostertuinopveld.nl, vóór 18 maart 10.00 u. Dit in verband met de voor de lunch in te kopen broodjes, dranken e.d. Neem s.v.p. zelf mee (voor zover in je bezit): een takkenschaar/-zaag, tuin-handschoenen en eventueel een kruiwagen.

         


We verwelkomen je graag in de Kloostertuin

op 19 maart. Veel dank alvast!


Hartelijke groet,

Stichting Vrienden van Kloostertuin Opveld (VKO)


Deze DOE-DAG stond oorspronkelijk gepland

op zaterdag 12 maart, maar om organisatorische redenen heeft het VKO-bestuur deze een week moeten verplaatsen.

Een bericht van het kerkbestuur parochiefederatie Maastricht-Oost:

Geachte bewoner van deze buurt, 

Wat fijn dat u hier woont! Hopelijk leeft u hier gelukkig met uw geliefden, of juist alleen,
Hebt u goede buren en een veilige straat.
Ieder van u heeft haar of zijn eigen levensverhaal,
En ook verwachtingen, teleurstellingen en een hoop die doet leven.
U bent vast de juiste persoon op de goede plaats en tijd. Anders woonde u hier niet… 

Mogen we ons voorstellen?
Wij, van de katholieke parochie Maastricht Oost:
Pastoor Everard de Jong, en de kapelaans Slaven Brajkovic en Pawel Zelazny,
zijn de dienende leiders van de katholieke geloofsgemeenschappen van Amby, Scharn, Heer, De Heeg en Heugem.
Deze gemeenschappen geloven in een God die liefde is. Die oneindig van ons houdt.
En die graag wil dat we elkaar liefhebben. Dat proberen we ook, met vallen en opstaan.

We zouden u graag ontmoeten, persoonlijk, bij een viering, bij u thuis,
naar aanleiding van een vreugdevolle ervaring, of bij een droeve gebeurtenis,
als u alleen bent of in de put zit, of juist blij bent,
als u op zoek bent of graag eens in discussie wilt, als u graag uw kind wilt laten dopen, vormen of een goede basis van geloof wilt meegeven,
Of u bent op zoek naar de diepere zin van het leven, en hebt behoefte aan steun en een luisterend oor.
Als u graag vergeving van God wilt ontvangen.
Als u behoefte heeft aan mediation.

We zijn gelovige mensen. En u bent misschien ooit wel in de Kerk geweest, maar komt er nu niet meer.
Welkom terug!
Als u graag zou willen geloven, maar het niet kunt? Gaan we samen bidden. Dat u die gave gegeven mag worden.

Weet u. We hebben het gevoel dat u uitstekend in onze gemeenschap zou passen.
Met al uw talenten en gaven (toevallig zoeken we nog een goede penningmeester voor het kerkbestuur…),
Met uw kijk op de wereld. Uw eigen inbreng. Of u jong bent, of oud.
En ook met uw zorgen en pijn.

Graag zien we u bijvoorbeeld bij de vieringen van de Kerst. Dit zijn de mistijden op Kerstdag:
9.45 in Heer, 10.00 in Heugem, 10.00 in Scharn, 11.30 in Heer, 11.30 in De Heeg, en 11.30 in Amby.

Corona zorgt ervoor dat er helaas weer geen nachtmis is… 

Mogen we u allen van dit thuis in ieder geval een heel Zalig Kerstfeest toewensen?
Dat het lieve Kindje Jezus ook bij u mag binnenkomen en u allen veel vrede en liefde schenkt!

Pastoor de Jong, Padualaan 4, pastoordejong@gmail.com, 0651177061
Kapelaan Slaven Brajkovic, Severenstraat 7, slavenbrajkovic@yahoo.com, 0612326463
Kapelaan Pawel Zelazny, Severenstraat 7, paw.zelazny@gmail.com, 0617971718

29 mei: NL DOET in de Groene Poort Oost

Wij willen een gedeelte graag opfleuren met bloemen. Daarom gaan we bloembommen maken en de bloemperken voorbereiden. Bloembommen zijn ballen van aarde, klei en bloemzaad. Daarna gaan we ze “neergooien” op de grond die bewerkt is.

Vóór de zomer worden we dan verrast met een bloemenweide van éénjarige akkerbloemen en tweejarigen, zoals morgenster, margriet, rode klaver, vogelwikke en nog veel meer. Voedsel voor bijen, vlinders en vogels! Daarnaast willen we aan de kant van de Molenweg aan alle geïnteresseerde fietsers en wandelaars kenbaar maken dat hier het nieuwe buurtpark komt. Daarom gaan we een groot stuk doek met de hand beschilderen met tekst en ophangen aan de vangnetten van het oude voetbalveld. Wil je ons helpen en doe je ook mee met onze NL Doet activiteit?

Op zaterdag 29 mei 2021 van 10.30 uur tot 12.30 uur in de Groene Poort Oost (oude voetbalvelden Scharn Akersteenweg)

Ingang: poort Oude Molenweg 7

Ieder is welkom: jong en oud. Meld even met hoeveel personen (x volwassenen en x kinderen) je komt. Dat is handig voor onze organisatie.
Aanmelden graag via de website van NL doet: Bloembommen voor ons-nu nog kale- buurt"park" in wording. | NLdoet

Uiteraard houden we rekening met de coronaregels, kom dus niet als je corona gerelateerde klachten hebt.

Wij zorgen voor het bloemenzaad en de speciale aarde, drinken en een broodje voor alle harde werkers en enthousiaste vrijwilligers uit de buurt!

Neem zelf mee: schep(je) en/of hark, tuinhandschoenen, emmer en/of gieter (bewatering), tuinstoel èn een goed humeur. Als je mee wilt helpen met schilderen, doe dan oude kleren aan.

Je bent van harte welkom op zaterdag 29 mei 😊.