Berichten

Vlinderexcursie Sjtengeberg

 

Op zaterdag 20 juli organiseert IVN Maastricht een excursie over dagvlinders op het landgoed Waardhoff van de Sjtengeberg in Mesch.  

Sjtengeberg betekent in het dialect van Mesch Steenberg en daarmee wordt de Mescherberg bedoeld. Het landgoed Waardhoff dat daar onderdeel van uitmaakt is halverwege de zomer een gebied dat rijk is aan vlinders. Niet alleen de algemeen voorkomende soorten zoals Koninginnepage en Bruin blauwtje maar ook bijzondere soorten zoals bijvoorbeeld Grote vos, Keizersmantel en Dambordje laten zich in de Waardhoff regelmatig zien.

Onder leiding van twee gidsen van IVN Eijsden wordt er door het landgoed gewandeld en tekst en uitleg gegeven over de vlinders die de wandelaars tegenkomen. Vooraf wordt er eveneens algemene informatie gegeven over Nederlandse dagvlinders. Waar herken je ze aan, welke waardplanten en nectarplanten zijn er, hoe ziet de levenscyclus van een vlinder er uit? Dit en veel meer is de moeite waard om te horen en te zien.

 

Datum:        20 juli

Vertrekpunt: parkeerplaats met informatiepaneel tegenover Heiweg 5, 6245 SG Eijsden-Mesch

Tijdstip:       10:00 uur

Route:         hellend natuurterrein, niet geschikt voor rolstoel

Aanmelden: verplicht, uiterlijk 18 juli d.m.v. mail naar jacques_piters@hotmail.com.

Kosten:       deelname is gratis

 

Nadere informatie

Voor meer informatie: Jacques Piters, jacques_piters@hotmail.com. Kijk ook op onze website www.ivn.nl/maastricht.

Doe-dag Kloostertuin Opveld

Op 15 juni organiseert het bestuur van de Stichting Vrienden van de Kloostertuin Opveld weer een doe-dag in de kloostertuin. We komen weer bij elkaar bij de picknick bank bij de voormalige rode beuk. De hagen en struiken in het bos zijn fors gegroeid door de vele regen in de afgelopen tijd. Dus er is werk aan de winkel.

 

* Voor de vrijwilligers van deze dag is er veel te doen. We starten om 9.30 uur en eindigen uiterlijk om 14.30 uur. Rond 12.30 uur is de lunch. In verband met het bestellen van etenswaren voor de lunch vragen we om je per email op te geven voor 13 juni via onze mail: info@kloostertuinopveld.nl 

 

* Kinderprogramma Op deze doe-dag organiseren we ook weer voor de kinderen van 4-10 jaar activiteiten passend bij de zomer. Tussen 10.00 en 13.00 uur. Duur: ongeveer 1 uur.

 

Komt u ook?

Wij stellen ons graag aan u voor…


Wij… dat is het Ouderenkoor ‘Ouch Jonk Gewees’!

Met veel enthousiasme zijn we begin 2024 begonnen aan onze ‘revival’. Wij zijn dan wel een ouderenkoor, maar de leden van Ouch Jonk Gewees wekken bepaald niet de indruk van een ingedut, stoffig en oubollig koor! Wij repeteren sinds kort weer elke week, maar nu op donderdagmiddag in kapel Opveld van 14.30 uur tot 16.00 uur onder de bezielende leiding van Mari Colen. Aan de piano -voorlopig nog even de vleugel- zit Christian Kerckhoffs, die ons op vakkundige wijze muzikaal door de soms nog best ingewikkelde stukken muziek heen helpt. Wij gaan die uitdagingen nog steeds graag aan. Op termijn willen we ook weer optredens gaan verzorgen… in de kapel, in Croonenhoff, maar zeker ook daarbuiten.

Ons repertoire is inmiddels behoorlijk veranderd. Zo repeteren wij met veel plezier aan Nederlandse, Duitse, Limburgse en soms zelfs Engelse populaire liederen ‘uit de oude doos’. Sommigen daarvan zullen ook bij u bekend zijn.

Onze leden komen niet alleen om te zingen, maar zeker ook voor de nazit! Na de repetitie genieten van een heerlijk kopje koffie met iets lekkers erbij. En natuurlijk even lekker bijkletsen. Gezelligheid is naast het zingen belangrijkste reden om elkaar elke donderdagmiddag weer op te zoeken.


Wilt u ook eens komen proeven van de bijzondere en gezellige sfeer in ons koor?

U bent van harte welkom. Wilt u van tevoren eerst even contact opnemen? Dat kan via mail: mariette.ackermans56@gmail.com of telefonisch: 06-27048533. Dan weet u zeker dat u niet voor niets komt. Tot ziens ?!


Met muzikale groet,

Mariëtte Ackermans, voorzitter

De Koninklijke Harmonie van Heer op weg naar de zomer!

 

Op het moment dat u dit leest hebben wij net ons jaarfeest achter de rug, oftewel we hebben onze 173e verjaardag gevierd. Zoals u ziet mogen wij met recht De Âw vân Hier genoemd worden. Onze 175e verjaardag is inmiddels binnen handbereik en dat gaan we dan hopelijk, es God bleef, ook groots vieren. Zeiden we trouwens ook van ons 170e jubileumjaar, maar toen gooide Covid behoorlijk wat roet in het eten.

 

Enfin, ondertussen doen we ‘gewoon’ datgene wat we het liefste doen binnen onze harmonie, namelijk mooie muziek maken. Na een groots najaarsconcert in de Sint Janskerk en een heel mooi -en vooral muzikaal uitdagend- voorjaarsconcert, bereiden we ons nu voor op het zomerconcert met als thema Musique Méditerranée.

Zondag 30 juni a.s. geven wij, om alvast in zomerse sferen te komen, een zomeravondconcert met o.a. muziek uit tal van landen gelegen aan de Middellandse Zee. Het zal een speciale avond worden met gastoptredens van Leon van Wijk op accordeon en mezzosopraan Olga van Tongeren.  In samenwerking met Hotel Van der Valk te Maastricht gaan we zorgen voor lekker eten en mooie muziek! Vooraf is er namelijk de mogelijkheid om deel te nemen aan het Dinerbuffet. Een win-win situatie voor de bezoekers. Eerst op het gemak eten om 17:00 uur en daarna om 19:30 uur lekker ontspannen en in zomerse sferen geraken met mooie muziek.

Via de QR-code op de poster en in dit blaadje zijn tickets te bestellen Hierbij kan een keuze gemaakt worden tussen een ticket zonder diner ad € 20,- of mèt diner ad € 55,-. (Dinerbuffet gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen!)

 

Geer komp toch zeker ouch?! Een mooi begin van de zomer.

Met muzikale groet, de Koninklijke Harmonie van Heer.

Zorg dat je d’r bij komt! Bij het Koninklijk St.Caeciliakoor! 

Als je ook wel eens bij jezelf denkt ‘er moet toch meer zijn dan Netflix’; als je een leuke nieuwe uitdaging zoekt die niet al je tijd opslurpt; als je het leuk vindt om nieuwe mensen te ontmoeten; als je graag ergens bij wilt horen; als je toevallig graag zingt……… Geef je dan gratis en geheel vrijblijvend op als projectzanger bij ons gezellige koor! 

Na de zomervakantie starten wij met het instuderen van ons Kerstprogramma en op 7 december 2024 geven wij een (altijd drukbezocht) Kerstconcert in de kloosterkapel Opveld aan de Veldstraat 20. Om ook onervaren zangers goed te kunnen begeleiden, hebben wij ervoor gekozen om Harrie Spronken aan te trekken, die voor ons koorscholing gaat verzorgen. Tevens zullen de in te studeren muziekstukken op onze website worden geplaatst, ingezongen en wel, zodat je ook thuis zelfstandig kunt oefenen. Repetitie op de donderdagavond in ontmoetingscentrum “Aen de Wan”, Einsteinstraat 32 Als er koorscholing is beginnen we om 19.30 uur, op andere dagen is de repetitie van 20.00 tot 22.00 uur met een pauze. Een keer zal er ook koorscholing zijn op een zaterdagochtend. 

Wat verwachten we van jou? • Allereerst een flinke dosis enthousiasme • Het regelmatig bijwonen van de repetities • Deelname aan ons kerstconcert • Een mailtje aan onze secretaris waarin je je opgeeft voor deelname 

Wij verheugen ons op je komst! Koninklijk Sint Caeciliakoor Heer Email secretaris: secretaris@caeciliakoor.nl 

Het beste moment om je voor te bereiden op komende winter is nu!

Gratis tips en producten van Je Energiebespaarder

 

Voor iedereen in Maastricht met een krappe beurs en die moeite heeft met het betalen van de energierekening, is er Je Energiebespaarder. Na het maken van een afspraak komt Je Energiebespaarder bij jou thuis om bespaartips te geven. Je Energiebespaarder legt uit waar je op kunt letten en vertelt wat jij zelf kunt doen om je energiekosten omlaag te krijgen. Daarnaast brengt Je Energiebespaarder gratis energie bespaarproducten mee zoals tochtstrips, led-lampen en radiatorfolie en brengt deze aan in je huis. Zo begin je al direct met het verlagen van jouw energieverbruik. Deze hulp is gratis en je zit nergens aan vast!

 

Je Energiebespaarder in Heer

 

Deze maand zijn de Energiebespaarders in Heer. Loop binnen bij Huiskamer Sjuif a-en aan de Gerard Walravenstraat 92A op een van de volgende momenten:

·       Maandagavond 2 oktober 19.00-20.00 uur

·       Dinsdag 3 oktober 14.00-16.00 uur

·       Woensdag 11 oktober 15.00-17.00 uur

Je energiebespaarder help je daar graag met jouw vragen. Je kunt dan ook direct een afspraak maken voor een bespaaradvies en gratis producten bij jou thuis.

 

Energiebespaarders zijn mensen die je slimme tips geven over hoe je zelf thuis energie kunt besparen. Ze zijn hier voor opgeleid en werken voor het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME). Ga voor meer informatie of het maken van een afspraak naar: www.cnme.nl/energiebespaarder of bel 06 17764392


 Brief van het bestuur van Aen de Wan


  AEN DE WAN   GEBRUIKERS INFORMATIE  –  JULI 2023

 

BESTUURSVERGADERINGEN

De data van de bestuursvergadering zijn; 11 september – 9 oktober – 13 november en 11 december.

 

Gebruikers kunnen vragen mbt festiviteiten, problemen en/of wensen per mail kenbaar maken via secretariaat@aendewan.nl  Na ontvangst zullen deze op de eerstkomende bestuursvergadering worden besproken. Het bestuursbesluit zal daarna zo spoedig mogelijk worden terug gekoppeld met de betreffende gebruiker. Natuurlijk blijft het mogelijk een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Neem hiervoor contact op met John Steijns, telefoon: 043-3617496.

 

BESTUUR

De samenstelling van het stichtingsbestuur per 10 juli2023

John Steijns    – voorzitter a.i.

Jhon Miessen    – secretaris

Jose Froyen    – penningmeester       (financiële afwikkeling)            

John Retrae    – bestuurslid                (gebouw en interieur / horeca-teco / inkoop)

Tiny Retrae     --bestuurslid                 (coördinatie vrijwilligers /

contactpersoon reserveringen)

            Leo Hendriks  - finance & control / juridische zaken

            Claudia Hocks - finance & control / juridische zaken

 

Tijdens de bestuursvergadering van 11 juli l.l. zijn mr. C. Hocks en mr. L. Hendriks benoemd toegetreden tot  het stichtingsbestuur.  Beide bestuursleden zullen gezamenlijk de bestuurstaak Finance & control / juridische zaken gaan behartigen.

Een profiel en taakomschrijving voor de voorzitter, penningmeester  en secretaris zijn inmiddels door het bestuur vastgesteld.

 

Inmiddels hebben positieve gesprekken plaatsgevonden met de kandidaat-bestuursleden Frans Laarmans, Remy Houben (beide kandidaat en Ed Albertz  (kandidaat secretaris). Tijdens de bestuursvergadering van 11 september a.s. zullen zij worden benoemd tot lid van het stichtingsbestuur.

 

Bestuur ondersteuning

De penningmeester wordt bij het innen van de gebruikershuren en het innen van de bar en keuken omzet ondersteund door Charlotte Verbeet & Marcel van Dijk.  Beide verzorgen de facturering.

Nico Konings ondersteund als vrijwilliger het bestuurslid contactpersoon reserveringen.

 

Media / sociale media

Met ingang van 1 september a.s. zal drs. Astrid Schiepers en Willy Aarts het beheer gaan verzorgen van de website en de face-book pagina van Aen de Wan gaan verzorgen. Zij zullen op korte termijn starten met het leggen van contacten met de contactpersonen van de verenigingen / gebruikers van Aen de Wan ten behoeve van berichtgeving/publicaties op de website en/og face-book.

 

 

VAKANTIE

Vanwege de zomervakantie zal het gemeenschapshuis Aen de Wan vanaf 1 augustus tot en met 28 augustus gesloten zijn.

 

GEBRUIKERS INFORMATIE

Na de zomervakantie worden in overleg met de gebruikers/verenigingen nieuwe gebruikersovereenkomsten opgesteld met als ingangsdatum 1 januari 2024. Bij het opstellen van de nieuwe gebruikersovereenkomsten worden naast de tarieven ook afspraken gemaakt mbt de consumptieprijzen per 1 januari 2024 en de faciliteiten voor incidentele festiviteiten / activiteiten.

 

Een beroep wordt op de gebruikers van Aen de Wan:

LAAT DE DEUR VAN DE HOOFDINGANG NIET OPEN STAAN!

Samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid in ons gemeenschapshuis.

 

 

ACCOMMODATIE ONDERHOUD

De afdeling Vastgoed van de gemeente heeft aangegeven het vastgoed in eigendom van de gemeente, waaronder Aen de Wan, te zullen verduurzamen. Allereerst zal een voorinvestering plaatsvinden mbt de verduurzamingsmaatregelen. Naast het plaatsen van ledverlichting zal de gemeente begin 2024 de kozijnen gaan vervangen.

Brands Bierbrouwerij heeft op 27 juli de tap en koelinstallatie  vernieuwd.

 

BELEIDSPLAN 2023-2028

Het bestuur is gestart met het opstellen van een beleidsplan met als uitgangspunt een laagdrempelige ontmoetingsplek te zijn voor de verenigingen en bewonersgroepen van Heer.

Tijdens de bestuursvergadering van 12 juni 2023 is de concepttekst mbt de “Visie” – de “Missie” en de “Strategie” besproken en vastgesteld. Vervolgens worden in de maanden juli en augustus het volledig beleidsplan uitgewerkt. Tijdens de bestuursvergadering van 11 september zal het conceptbeleidsplan worden besproken. Hierna zal het concept beleidsplan aan de gebruikers ter consultatie worden voorgelegd. De definitieve vaststelling van het Beleidsplan 2023-2028 zal plaatsvinden tijdens bestuursvergadering van 13 november 2023.

 

Het bestuur, 31 juli 2023

 

Tip: Zet een flesje bevroren water voor je ventilator. Dit verkoelt de luchtstroom.

Hoe houd jij je huis koel? Tips en gratis hulp van Je Energiebespaarder!

 

Heerlijk, het is zomer. Even niet aan die hoge gasprijzen van afgelopen winter denken. Maar ook in de zomer kun je blijven besparen!

Met deze tips houd jij deze zomer je huis koel:

1.      Houd de zon buiten en doe je zonwering omlaag vóórdat de zon naar binnen schijnt.

2.      Houd je ramen en deuren overdag dicht zodat de warme buitenlucht niet naar binnen komt.

3.      Zet je ramen open in de avond of ochtend zodat je woning weer kan afkoelen.

4.      Zet geen apparatuur aan die onnodig warmte opwekt.

5.      Gebruik een ventilator in plaats van een airco en bespaar stroom.

6.      Heb je een plafondventilator? Zorg dat de draairichting op de zomermodus staat.

7.      Vergroen je huis, tuin of balkon: groen zorgt voor verkoeling.

8.  Voor meer tips en uitleg zie bijgevoegde flyer van Je Energiebespaarder.

Je Energiebespaarder kan je helpen met meer zonwerende tips en gratis producten. Maak een afspraak en zij brengen deze gratis voor je aan! Zo houd jij je huis koel deze zomer.

Het beste moment om je voor te bereiden op komende winter is nu!

Wees slim en bereid je ook alvast voor op de volgende winter. Wist je bijvoorbeeld dat het dichten van kieren zowel in de winter als zomer voordelig is? In de winter houd je de kou buiten (en je huis warm) en in de zomer houd je de warmte buiten (en je huis koel). Je Energiebespaarder heeft tochtstrips en brievenbusborstels om tocht in je huis te voorkomen. Ben je zelf niet handig? Zij helpen ook met het aanbrengen van de producten.

 

Energiebespaarders zijn mensen die je slimme tips geven over hoe je zelf thuis energie kunt besparen. Ze zijn hier voor opgeleid en werken voor het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME). Ga voor meer informatie of het maken van een afspraak naar: www.cnme.nl/energiebespaarder of bel 06-17764392.

Dit is een project van de gemeente Maastricht. Alle hulp en producten zijn gratis en je zit nergens aan vast.

Dodenherdenking 4 mei 2023

 

Op donderdag 4 mei organiseert scouting Anne Frank – St. Jan Heer de Dodenherdenking op het Raadhuisplein in Heer. Inmiddels een traditie van vele jaren. Om de dappere soldaten en de Joodse families uit de Tweede Wereldoorlog, die voor ons hun leven gaven, te herdenken. 1940 - 1945 klinkt ver weg, maar ook voor de huidige generatie is het belangrijk de herinnering eraan levend te houden. Maar we staan ook stil bij vrijheid en het feit dat vrijheid ook tegenwoordig niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Achtergrond
Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontvluchtten vele families Polen en Duitsland en nestelden zich in Nederland met de gedachte veilig te zijn voor het regime dat in hun thuisland aan de macht was. Velen kwamen al zoekende onder andere in Heer terecht. Vanuit onze gemeente Heer zijn 8 families en 2 alleenstaande personen gevangen genomen en afgevoerd: in totaal 29 personen, de jongste een meisje van 4 jaar en de oudste een mevrouw van 72 jaar. De namen van deze mensen worden tijdens de herdenking opgelezen. Daarnaast zijn 12 september 1944 11 dappere mensen van het Geheim leger Sector Maaseik in koelen bloede gefusilleerd in het bos van huize St.Joseph. Ook de namen van deze mannen staan op het monument op het Raadhuisplein.

Herdenk je mee?
Leerlingen van Kindcentrum De Vlinderboom, dat het monument op het Raadhuisplein geadopteerd heeft, zijn altijd aanwezig en leggen bloemen. Naast de leerlingen van De Vlinderboom en de leden van Scouting Anne Frank – Sint Jan zijn diverse Heerder verenigingen aanwezig om bloemen te leggen. Omstreeks 19.40 uur zal vanaf het kerkplein een stoet richting Raadhuisplein gaan. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Iedereen is van harte uitgenodigd om samen met ons de dappere soldaten en de Joodse families te herdenken en stil te staan bij onze vrijheid. Juist in deze tijd is het ontzettend belangrijk de herinnering levend te houden en de betekenis over te dragen aan de jeugd. Kom je ook?


Dansen, zingen en muziek maken samen tijdens het voorjaarsconcert "Springlevend”.

Op zondag 26 maart wordt er gedanst, gezongen en swingende muziek gemaakt in het ontmoetingscentrum Aen de Wan. De komst van de lente wordt gevierd!  Zang, dans en harmonie worden door elkaar gemixt en jong, oud en alles er tussen in smelten samen tijdens deze mooie middag.  Deze middag is met medewerking van de Harmonie Heer Vooruit, Drumband Heer Vooruit, Dansstudio Maastricht en Gemengd koor Sjantée.

Harmonie Heer Vooruit onder leiding van Sjef Ficker en de Drumband onder leiding van Rian Pasmans. Beide korpsen waren recentelijk nog te beluisteren in het Theater aan het Vrijthof tijdens het kerstconcert.

Dansstudio Maastricht is vanaf september 2013 actief in de dansstudio's van ontmoetingscentrum Aen de Wan. De oorsprong van deze dansstudio is gelegen in de stichting Ballet Heer, een stichting opgericht in de jaren '70 en dus met meer dan 45 jaar historie.  Hun missie is om professionele danslessen voor alle kinderen en volwassenen bereikbaar te maken en daardoor een thuis te zijn voor iedereen met een passie voor dans.  Hun visie is om een dansschool te zijn waar iedereen zich fijn voelt, om samen te komen tot mooie resultaten, dansvoorstellingen en activiteiten.

Het gemengd koor Sjantée bestaat ruim 80 jaar. Het repertoire bestaat uit liedjes van over de hele wereld. De dirigent is Edward Berden en de pianiste is Denny Gorissen.

 

Kaarten (5 euro) voor dit concert zijn te koop bij Monique Budy (06-4985 9838) of via secretariaat@heervooruit.nl

Wij zijn op zoek naar BEWONERSKRACHTEN VOOR HEER

Bewoners maken de wijk.

 

Iedereen wil zich graag thuis voelen in en rondom zijn of haar woning.

Een plek waar u prettig woont, zich veilig voelt en waar buren elkaar aanspreken

op de woonafspraken. Als bewoner speelt u een belangrijke rol in het zorgen voor

een fijne woonomgeving. Daarom zijn wij op zoek naar Bewonerskrachten voor Heer.

Zij kunnen veel betekenen voor hun buren en de woonomgeving. Iets voor u ?

 

DE KRACHT VAN BEWONERS.

Bent u een bewoner met hart voor Heer, die altijd een oogje in het zeil houdt?

Maakt u geregeld een babbeltje met uw buren om hen wegwijs te maken in de wijk?

Ergert u zich wanneer er weer eens troep ligt rondom uw woning en zou u willen

Dat er sneller iets aan gedaan wordt? Dan bent u de ideale Bewonerskracht!.

 

SAMEN DOEN.

Bewonerskrachten zijn de oren en ogen in de wijk. Zij houden een oogje in het zeil,

signaleren gebreken en onveilige situaties en geven die door aan Maasvallei.

Ook spreken ze bewoners aan op gedrag dat tegen de afspraken ingaat.

Zo zorgen zij samen met bewoners voor een schone, veilige en prettige woonomgeving.

Dit gebeurt met behulp van medewerkers van Maasvallei.

 

IETS VOOR U?

Hebt u interesse of wilt u meer weten over Bewonerskrachten?

Neem dan contact op voor het einde van dit jaar met Ingrid Hanssen of Hélène Berg van Maasvallei

via 043-3683737 of i.hanssen@maasvalei.nl / h.berg@maasvallei.nl

 

Hopelijk tot snel !

Dansstudio Maastricht is een plek voor creativiteit, energie en inspiratie. Wij bieden dansers van verschillende leeftijden en niveaus een plek om te ontdekken, te creëren, zelfvertrouwen op te bouwen en bezig te zijn met beweging. Jaarlijks nemen wij deel aan georganiseerde evenementen, maar organiseren daarnaast ook zelf elk dansseizoen open lessen en een eindpresentatie. Met onze 10-lessen strippenkaart van €50,- is het is mogelijk om lessen te volgen in ballet, streetdance, dancemix, dansoriëntatie, jazz en meer. Kom je ook een gratis proefles volgen? Kijk op onze website of volg ons op Facebook en Instagram. 

www.dansstudiomaastricht.nl 

@dansstudiomaastricht 

VRIJWILLIGER MET BELANGSTELLING VOOR (STADS)FOTOGRAFIE

Komend jaar wil ’t Hierder Gezètsje een begin maken met het publiceren van foto’s van bepaalde ontwikkelingen in Heer. Het gaat dan bv. om een reportage van nieuwbouwprojecten, de bouw van de woonflat aan de Kennedybrug en dergelijke. Natuurlijk zijn andere ideeën ook welkom!

 

We zijn op zoek naar een vrijwilliger, die het leuk vindt om voor 't Hierder Gezètsje van dergelijke langlopende projecten fotoreportages te maken.

Belangstelling of meer  weten: mail voor 15 januari 2023 naar Hierder.Gezetsje@gmail.com 

GEEF JE MENING EN WIN EEN TUINBON


 Het NK Tegelwippen is alweer een maand voorbij en wij zijn nog volop aan het nagenieten. Maar we zijn ook heel benieuwd wat jij ervan vond! 


Om de competitie en het vergroenen van Nederland te verbeteren doen we een klein onderzoek om te zien wie we bereiken en vooral wát we samen bereiken. Extra leuk: onder degenen die de vragenlijst invullen verloten we 20 Tuinbonnen t.w.v. €25,-. Vul deze enquete in voor 15 december.

 

Hoe verliep het NK Tegelwippen dit jaar? Bekijk de samenvatiing.


Benieuwd wie de Publiekswipper is geworden? Check de website: nk-tegelwippen.nl/publiekswipper


Het NK Tegelwippen 2022 wordt gesterkt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rotterdams WeerWoord en Amsterdam Rainproof. Het NK Tegelwippen is bedacht door activatie bureau Frank Lee en collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt uitgevoerd door Frank Lee.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de bredere campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.

(STADS)FOTOGRAFEN OPGELET!

Is fotograferen je hobby? Maak dan gebruik van ’t Hierder Gezètsje om heel Heer van je mooie foto’s te laten genieten!

 Maak een foto van een mooi stukje winters Heer en maak kans op publicatie van je foto in ’t Hierder Gezètsje. Je kunt je foto voor 15 januari 2023 insturen naar Hierder.Gezetsje@gmail.com . In het volgende nummer van ’t Hierder Gezètsje wordt de winnende foto gepubliceerd.

Bernard Lievegoed College:

Op de laatste maan- en dinsdag van de maand november waren ongeveer 200 leerlingen van het Bernard Lievegoed College in de weer om bijna 2000 boomplanten in de  berm langs de Sibemaweg  te planten. Eerder dit jaar werden al 800 boomplanten door hen geplant achter de tijdelijke parkeerplaats aan de Demertdwarstraat.  

NK Tegelwippen:

Meer dan 14 bewoners in Heer deden op 29 oktober (mogelijk zonder zich daarvan bewust te zijn) mee aan dit kampioenschap en brachten hun tegels en overbodig zand naar de huiskamer en wisselden deze daar in voor plantjes. Doel was meer groen in de steden. In Maastricht werden 27.210 tegels gewipt en in Sittard-Geleen 9.114 tegels. Maastricht is daarmee de winnaar van de derby én 10e geworden van de 22 grote steden die meededen. Gemeente Den Haag heeft de Gouden Tegel gewonnen met ruim 306.000 gewipte tegels. Vooralsnog ziet het ernaar uit dat dit tegel wippen ook in 2023 gehouden zal worden.

Speelplekken in de buurt:

Aanvankelijk wilde de Gemeente Maastricht een groot aantal speelplekken in de wijken op heffen. Door ingrijpen van de gemeente raad moest er eerst met de bewoners in de wijken gesproken worden of deze weg oden? Of anders? En Beter? Inmiddels heeft men 29 Buurtbijeenkomsten gehouden waarbij het aantal bewoners varieerde van 2 tot 50 en werden 640 enquêtes online ingevuld.  De komende periode gaat men alle opgehaalde wensen per buurt inventariseren. Het resultaat hiervan koppelt men aan de beleidsuitgangspunten (kwaliteit boven kwantiteit, veilig bereikbare sport- en speelvoorzieningen, creëren van een beweegvriendelijke omgeving bij de Integrale Kind Centra en Voortgezet Onderwijslocaties etc.) zoals opgenomen in de nota Beweegvriendelijk Maastricht. Vervolgens stemt men dit af op het beschikbaar budget (Programmabegroting 2023) en het meer jaren onderhoudsplan. De gemeente zal hiermee ook de sport- en speelprojecten uit de Burgerbegroting meenemen. In dit uit te werken raadsvoorstel zal men duidelijk maken hoe de bewoners bij de uitvoering, het beheer en onderhoud van de openbare sport- en speelplekken betrokken worden. In een plan per buurt voor de periode 2023-2026 zal dit uitgewerkt worden. Al die buurtplannen, incl. financiële onderbouwing en een plan van aanpak, landen in een raadsvoorstel kwaliteitsverbetering openbare sport- en speelvoorzieningen Maastricht. Dit voorstel zal het einde van het eerste kwartaal 2023 aan de gemeenteraad voor. De stadsronde hiervoor staat gepland op 14 maart 2023. Behandeling in de raad vindt dan plaats op 11 en 25 april. De indieners van de enquêtes, de buurtnetwerken en de bij de bijeenkomsten betrokken inwoners zullen eveneens geïnformeerd worden over dit vervolgproces.

Voor iedere tegel…een gratis plantje

Wil jij ook meer groen in de tuin? Doe dan mee met "oktober is het vergeten plantseizoen' en krijg tegen inlevering van tegels planten voor in je tuin.

Op zaterdag 29 oktober staan wij (CNME) van 10:00-15:00 uur bij Huiskamer Heer ,Gerard Walravenstraat 92 a, Maastricht.

Per huishouden kunnen er tot maximaal 10 tegels worden ingeleverd. Voor iedere tegel kun je uit één van de aanwezige planten kiezen. Ook hebben we teelaarde en gereedschap[ bij ons om je evt. te helpen bij het verwijderen van de tegels in jouw tuin en het plant klaar te maken.

Er zijn talloze mogelijkheden!

- Geen tuin! Maak een geveltuin(zie onderstaand voorbeeld).

- Een al volle voortuin? Plant een kleine boom voor kleur, variatie,sfeer en (over enkele jaren)verkoeling.

- Achtertuin met weinig ruimte? Plant klimplanten en/of vaste planten vóór en tegen de afscheiding met de buren aan.

- Wil je groen maar weet je niet hoe en wat? Dan staat CNME op bovengenoemde tijd en locatie voor advies op maat.


Doe je mee? Dan vragen we je vriendelijk om de verwijderde tegels op te geven bij www.nk-tegelwippen.nl  Elke tegel telt. Voor meer informatie en vragen, mail naar nelle.driessen@cnme.nl

Waarom tegelwippen? Bomen,struiken en vaste planten zorgen voor meer soortenrijkdom, nemen water op, verkoelen het huis en maken jouw omgeving gezelliger!

Ontmoetingscentrum Aen de Wan:

Op 9 november een van de bijeenkomsten met huurders en bewoners werd duidelijk dat het ontmoetingscentrum in ook in 2023 open zal zijn. Tijdens eerdere bijeenkomsten werden telkens stapjes gemaakt naar een organisatiemodel waarmee dit mogelijk kan zijn.  In het toekomstige model zullen vrijwilliger diverse beheerstaken taken uitvoeren. Deze taken zullen veelal samengaan met de activiteiten die op dat moment in het Ontmoetingscentrum plaatsvinden. Overdag zullen dat veelal gastvrouwen -en heren zijn die de bezoekers de weg wijzen resp. de koffie en thee verzorgen. Zo zal er ook een ploeg vrijwilligers geformeerd worden voor klein onderhoud in het pand. Tijdens deze bijeenkomst werd tevens melding gemaakt van potentiële nieuwe huurders. Al met al is het vooruitzicht dat op 1 januari 2023 het nieuwjaar met een receptie ingeluid kan worden.

Het Koninklijk St. Caeciliakoor nodigt uit!

Het Caeciliakoor in Heer bestaat al 165 jaar en is dan ook een van de pijlers van de gemeenschap Heer. Wij hebben ongeveer 50 actief zingende leden en een aantal niet zingende leden. Velen van ons zijn al jarenlang lid. Onze dirigent is Emmanuël Pleijers.

 

In de coronaperiode hebben we langere tijd niet kunnen repeteren of optreden, maar toen het weer kon kwamen alle actieve leden weer trouw op de repetities!

We  hebben even tijd nodig gehad om onze stemmen weer los te maken maar nu hebben we weer zin om aan een mooi concert te gaan werken.

 

Ons voornemen is om op 10 december ‘s avonds in “Aen de Wan” een kerstconcert te geven met een afwisselend repertoire van internationale kerstsongs van oud tot nieuw, in een gezellige ambiance.

 

We zouden het heel leuk vinden als meerdere zangers en zangeressen zich bij ons zouden willen aansluiten voor dit concert.

Deelname is gratis, maar we verwachten dan wel dat deze projectzangers ook deelnemen aan de repetities. Deze worden gehouden op de donderdagen 6, 13, 20 en 27 oktober,

3, 17 en 24 november en 8 december van 20.00 tot 21.00 uur in “Aen de Wan”.

Op 10 december is dan de uitvoering (en mogelijk zal er nog een tweede uitvoering plaats vinden).

 

Belangstellende zangers en zangeressen kunnen zich aanmelden bij Mieps van Hest, de secretaris van het koorbestuur, bij voorkeur via e-mail: secretaris@Caeciliakoor.nl

of telefonisch via 06-12.50.89.62.

Kloostertuin DOE-dag op 24 september

Op zaterdag 24 september – Nationale Burendag – organiseren we dit jaar een actieve en sociale DOE-dag in plaats van een meer op cultuur en educatie gerichte Burendag zoals vorig jaar. Het is ons helaas niet gelukt om tijdig een speciaal programma voor Burendag 2022 rond te breien. Niettemin vinden we het belangrijk én leuk om dit moment niet over te slaan en daarom nodigen we al onze buurtbewoners uit op onze Buren-DOE-dag.

Op zaterdag 24 september aanstaande gaan we onder meer de volgende activiteiten uitvoeren:

Zoals altijd zal er ook deze DOE-dag worden gezorgd voor een smakelijke lunch voor de deelnemers. Rond het middaguur genieten we dan samen van broodjes, fruit, koffie of sap, koek en ander lekkers!

Aanmelden

Kunt u er komende zaterdag ook bij zijn, dan kunt u zich aanmelden via info@kloostertuinopveld.nl, vermeld s.v.p. uw naam en het aantal personen. We zien uw aanmelding en komst graag tegemoet!

Nationale BURENDAG staat in het teken van sociaal contact tussen buurbewoners en daarvoor is onze DOE-dag uitstekend geschikt. Samen klussen in het groen, leuke gesprekken aanknopen en elkaar (beter) leren kennen – dat is meteen ook een van de doelstellingen die de stichting VKO nastreeft. Dus grijp je kans en meld je aan voor DOE-dag-zaterdag!

Met vriendelijke groet,
Bestuur stichting VKO

https://www.kloostertuinopveld.nl https://www.facebook.com/KloostertuinOpveld

Meedenken over het voortbestaan van Aen de Wan  Het vervolg 

Het huidige Stichtingsbestuur van Aen de Wan trad per 1 augustus af. De stichting wordt niet opgeheven: twee bestuursleden blijven lid van de Stichting maar voeren geen taken meer uit. Op dit moment staat de exploitatie onder druk en is de toekomst van Aen de Wan onzeker. Voorlopig (tijdelijk!) neemt de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL) de uitvoerende bestuurstaken over. De gemeente Maastricht is eigenaar van het gebouw en draagt zorg voor het behoud van het gebouw. Mogelijk ook door verduurzaming en andere voor de toekomst noodzakelijke aanpassingen voor een goede exploitatie. Bovendien maakt de gemeente zich sterk om het Ontmoetingscentrum voor de gemeenschap te behouden. Om de exploitatie van het gebouw ook na 1 september te kunnen garanderen gaat de VKKL op zoek naar vrijwilligers die dit kunnen doen. De VKKL gaat daarnaast op zoek naar bestuursleden voor de Stichting. Samen met de huidige en/of toekomstige gebruikers wil VKKL een toekomstplan maken voor het behoud van het Ontmoetingscentrum.

 

Er zijn een aantal kwesties die in het plan moeten worden aangepakt. Om ideeën te ontwikkelen werd er onder leiding van de VKKL op 24 augustus jl. een bijeenkomst georganiseerd van buurtbewoners en gebruikers van het gemeenschapshuis. Er werd in 4 werkgroepen gediscussieerd rond de thema’s: ‘bestuur en financiële kaders’, ‘beheer en exploitatie’, ‘het gebouw’ en ‘communicatie en draagvlak’. Uit de verschillende werkgroepen kwamen goed bruikbare suggesties naar voren, waarmee tijdens de volgende bijeenkomst stappen gemaakt kunnen worden naar een toekomstbestendig ontmoetingscentrum. Deze vervolgbijeenkomst staat gepland voor 15 september. Tijdens die bijeenkomst kan iedereen, ook degenen die nog niet eerder bij een bijeenkomst waren, aansluiten.

 

Het opnieuw opstarten van Aen de Wan zal door onszelf, de Heerder gemeenschap, moeten gebeuren. Vindt u een ontmoetingspunt voor Heer belangrijk, denk dan mee over hoe dat er moet uit zien.

Denk mee over het voortbestaan van Aen de Wan.

Op woensdag, 24 augustus a.s. om 19.30 uur vindt in ontmoetingscentrum Aen de Wan een bijeenkomst plaats waar, onder leiding van VKKL, wordt nagedacht over de toekomst van Aen de Wan.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor vertegenwoordigers van de verenigingen die van Aen de Wan gebruik maken, maar er wordt ook uitdrukkelijk een beroep gedaan op iedere inwoner van Heer, die het belangrijk vindt dat Heer ook in de toekomst over een ontmoetingscentrum beschikt.

Als Heer je aan het hart gaat kom dan op 24 augustus om 19.30 uur naar Aen de Wan en denk mee.Reünie 100+2 jaar Geusselt Sport op zaterdag 10 september 2022 

Op 29 mei 2020 bestond Geusselt Sport 100 jaar. Door corona kon het grootse jubileumprogramma meermaals niet doorgaan. Toen is het uit nood maar in stukken geknipt.

Belangrijk onderdeel van het jubileumprogramma was een grote reünie voor alle leden en oud-leden, maar ook voor (oud-)sponsors en supporters door de jaren heen van zowel Rapid, Sportclub W.V.V.’28 als Geusselt Sport. Nu is eindelijk de tijd, ruimte en zekerheid om die reünie te organiseren en wel op zaterdag 10 september 2022. Een dag vol voetbal en gezelligheid.

We roepen iedereen die interesse heeft op om zich vóór 1 september a.s. aan te melden via het mailadres Geusseltsport100jaar@gmail.com. Geef dan naam, telefoonnummer, emailadres en oude vereniging aan. We zorgen dan dat je op de hoogte blijft en persoonlijk wordt uitgenodigd. En vooral: zegt het voort, zegt het voort. Voor meer informatie of aanmelding zonder internet bel Guus Wijns (06-52605885) of Johnny Elissen (06-55378449).

 


Senioren Drumband Mestreech 2012 (SDM'12)

 

Doelstelling

Het doel van deze drumband is, om oud-tamboers (m/v) van ca. 50-plus de gelegenheid te bieden, ontspannen en zonder prestatiedrang, hun oude liefde voor drumbandmuziek nieuw leven in te blazen.

We marcheren niet, wij maken staande of zittend muziek.

Muziekopleiding en uitbouw muzikale vorming

We hebben een eigen, gekwalificeerde muziek-instructeur.

Kosten

De instrumenten en verdere benodigdheden zijn kosteloos. De maandelijkse contributie bedraagt €  5,--

Repetities (wekelijks op donderdagavond)

De repetities worden wekelijks gehouden op de donderdagavond vanaf 19.30 uur in "De Oude Harmoniezaal" St. Michael,  Heugemerstraat 76 6229 AS Maastricht (Heugem).

Op zoek naar nieuwe leden

We kunnen weer nieuwe leden gebruiken!

Heb jij interesse en wil je ook ontdekken, of deze muzikale hobby een nieuwe wereld voor je opent?

Aarzel niet en meld je aan of kom eens langs, om een kijkje nemen en te luisteren op een van de repetitie-avonden

Verdere informatie en contactgegevens vind je ook op onze website www.seniorendrumbandmestreech.nl

Of neem contact met ons op via E-mail: seniorendrumbandmestreech12@gmail.com

Of bel eerst even met Henny Willems, voorzitter SDM 0643882735

De Koninklijke Harmonie van Heer op weg naar de zomer!

 

Op het moment dat u dit leest hebben wij net ons jaarfeest achter de rug, oftewel we hebben onze 173e verjaardag gevierd. Zoals u ziet mogen wij met recht De Âw vân Hier genoemd worden. Onze 175e verjaardag is inmiddels binnen handbereik en dat gaan we dan hopelijk, es God bleef, ook groots vieren. Zeiden we trouwens ook van ons 170e jubileumjaar, maar toen gooide Covid behoorlijk wat roet in het eten.

 

Enfin, ondertussen doen we ‘gewoon’ datgene wat we het liefste doen binnen onze harmonie, namelijk mooie muziek maken. Na een groots najaarsconcert in de Sint Janskerk en een heel mooi -en vooral muzikaal uitdagend- voorjaarsconcert, bereiden we ons nu voor op het zomerconcert met als thema Musique Méditerranée.

Zondag 30 juni a.s. geven wij, om alvast in zomerse sferen te komen, een zomeravondconcert met o.a. muziek uit tal van landen gelegen aan de Middellandse Zee. Het zal een speciale avond worden met gastoptredens van Leon van Wijk op accordeon en mezzosopraan Olga van Tongeren.  In samenwerking met Hotel Van der Valk te Maastricht gaan we zorgen voor lekker eten en mooie muziek! Vooraf is er namelijk de mogelijkheid om deel te nemen aan het Dinerbuffet. Een win-win situatie voor de bezoekers. Eerst op het gemak eten om 17:00 uur en daarna om 19:30 uur lekker ontspannen en in zomerse sferen geraken met mooie muziek.

Via de QR-code op de poster en in dit blaadje zijn tickets te bestellen Hierbij kan een keuze gemaakt worden tussen een ticket zonder diner ad € 20,- of mèt diner ad € 55,-. (Dinerbuffet gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen!)

 

Geer komp toch zeker ouch?! Een mooi begin van de zomer.

Met muzikale groet, de Koninklijke Harmonie van Heer.