Berichten


Teken de Petitie voor een Milieuzone in Maastricht

Geplaatst 6 apr. 2021 06:38 door Willy Aarts - BPF Heer

Al jarenlang maakt Milieudefensie afdeling Maastricht zich sterk voor de komst van een zo groot mogelijke Milieuzone in onze stad. Het college heeft de komst van een Milieuzone in het begin van deze bestuursperiode in het coalitieakkoord vastgelegd, zo ook het hiervoor benodigde geld gereserveerd. Vooralsnog verloopt het proces hier naar toe problematisch. Argumenten die door sommige politieke partijen worden aangevoerd zijn, dat een Milieuzone te gering effect heeft op de luchtkwaliteit èn dat er nog geen handhaving op Belgische en Duitse voertuigen die onze stad bezoeken kan plaatsvinden. 


Wat echter niet gezegd wordt is, dat de gemeente Maastricht in 2018 een onafhankelijk onderzoek over de gewenste Milieuzone heeft laten verrichten. In dit onderzoek wordt duidelijk gemaakt, dat naar gelang een Milieuzone in grootte toeneemt, de luchtkwaliteit ter plekke beter wordt, zo ook de WHO adviesnorm Luchtkwaliteit haalbaar wordt. Bovendien heeft België onlangs laten weten, dat binnenkort ook de handhaving op Belgische voertuigen in Nederland plaats vindt. Ook heeft uitgebreid onderzoek in alle steden in Nederland waar Milieuzones zijn ingevoerd aangetoond dat de negatieve effecten op economische activiteiten in de binnensteden te verwaarlozen zijn. 


Jaarlijks sterven in Maastricht 75 mensen 8 tot 12 maanden vervroegd  aan de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van verkeer. Het zijn vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtweg, long- en hartklachten die in de nabijheid van drukke verkeerswegen in onze stad risico lopen. Zie onlangs gedane uitspraak door Britse rechter over meisje dat en gevolge van luchtvervuiling verkeer is overleden:  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5203751/brits-meisje-omgekomen-door-luchtvervuiling-hoe-belangrijk-deze  Op dit moment hebben in Nederland 14 steden een Milieuzone, nieuwe steden melden zich aan, breiden de bestaande zone uit of voeren deze in voor de hele stad. Waarom elders wel en niet hier, zo vragen wij ons af? 


Daarom kom op voor uw gezondheid èn die van de bewoners in onze stad! Maak het stadsbestuur duidelijk dat met onze gezondheid niet te sollen valt. Aan u allen het verzoek teken onze Petitie: milieuzonemaastricht.nu  Bij deze ook het vriendelijk verzoek deze Petitie bij uw vrienden, kennissen en familie onder de aandacht te brengen.


Geen Buurtmarkten Hof van Heer

Geplaatst 19 okt. 2020 05:56 door Liam Fitzpatrick   [ 19 okt. 2020 05:57 bijgewerkt ]

Vanwege de nieuwe maatregelen van het kabinet om de oplopende aantallen Corona-besmettingen en ziekenhuisopnames in te dammen, gaan de laatste 3 zaterdag-buurtmarkten (17, 24 en 31 oktober) in Buurttuinderij Hof van Heer niet door.

26+27 sept Groene Burendagen Hof van Heer

Geplaatst 24 sep. 2020 08:29 door Liam Fitzpatrick   [ 24 sep. 2020 08:31 bijgewerkt ]

Dit weekend organiseert Buurttuinderij Hof van Heer twee Groene Burendagen! Samen met de buurt wordt er een voedselbos aangelegd, een onderhoudsarm stukje natuur met kruiden, wijnstokken, fruit- en notenbomen en meerjarige groenten. Tuinieren en elkaar ontmoeten staan centraal! Vanaf 15.00 uur is er koffie, cake en vlaai!

MEEDOEN? Meld je aan via hofvanheer@gmail.com, o.v.v. naam, adres, telefoonnummer en op welke dag(en).
Zie ook: www.hofvanheervoedselbos.nl.


Zaterdag 4 juli is er weer een Buurt-Markt in de Hof van Heer

Geplaatst 3 jul. 2020 10:30 door Liam Fitzpatrick   [ 3 jul. 2020 10:36 bijgewerkt ]

Zaterdag 4 juli is er weer een Buurt-Markt in de Hof van Heer, de Buurt-Tuinderij op de voormalige ‘ezeltjeswei’. Vanaf 13.00 uur bent u welkom op de markt en om rond te kijken in de groentetuinen.

Er is van alles te zien en te koop, zoals groenten, kruiden, plantjes, honing, jam, gebak, home-made drankjes en meer. De moestuiniers vertellen u graag meer over de Hof van Heer en de vele groenten die er staan.

De Buurt-Tuinderij vindt u aan de Rijksweg, tussen de rotondes ‘Vroendaal/Eijldergaard’ en ‘Heer/Reflex-kappers’ en naast de uitrit van zorgcentrum Croonenhoff. De Buurt-Markt eindigt om 16.00 uur.

NB: We kunnen maximaal 30 personen tegelijk ontvangen, zodat bezoekers 1,5 m afstand kunnen houden.

Kijk ook eens op Facebook (Hof van Heer) of Instagram: https://www.instagram.com/hofvanheer

Buurt-Tuinderij ‘Hof van Heer’ gaat officieel open!

Geplaatst 15 jun. 2020 06:55 door Liam Fitzpatrick

Zaterdag 20 juni opent de Hof van Heer – de Buurt-Tuinderij op de voormalige ‘ezeltjeswei’ – de poorten. Deze ‘officiële’ opening vieren we graag samen met onze buurtgenoten met een gezellige Buurt-Markt.

Afgelopen voorjaar is de bijzondere ‘buurt-moestuin’ ontworpen, is alle grondwerk verricht en zijn er allerlei groeten gezaaid en/of geplant. Er staan nu diverse soorten bonen en kolen, krieltjes, courgettes, paprika’s, tal van slasoorten en nog véél meer. Ook zijn er een fruittuin en een kruidentuin ingericht.

Aanstaande zaterdagmiddag is er van alles te zien en te koop, zoals honing, jam, cake en wafels, kruiden, plantjes, groenten en meer. Verder kunt u er een kopje thee, water of siroop nuttigen. De moestuiniers zijn aanwezig om u meer te vertellen over de Hof van Heer, de vele groenten die er staan en de plannen.

Van 13.00 tot 16.00  uur bent u heel welkom op de Hof van Heer. De Buurt-Tuinderij ligt aan de Rijksweg, tussen de rotonde (Savelsbosch/Rijksweg/Weerhuysgaard) en de uitrit van zorgcentrum Croonenhoff. Let op, indien u met de auto zou komen: dit is een uitrit; de inrit naar Croonenhoff ligt aan de Veldstraat.

NB: We kunnen maximaal 30 personen tegelijk ontvangen, zodat bezoekers 1,5 m afstand kunnen houden.

Tot ziens op zaterdag 20 juni!

Kijk ook eens op Facebook (Hof van Heer) of Instagram: https://www.instagram.com/hofvanheer

Oud papier wordt weer ingezameld vanaf 2 juni

Geplaatst 29 mei 2020 13:07 door Nel Knapen

Inzamelaar en verwerker Suez haalt vanaf 2 juni weer huis-aan-huis papier op in de gemeente Maastricht. In de Milieu App en op de afvalkalender kunnen de inwoners zien wanneer er in hun straat wordt opgehaald door Suez. Het papier wordt zoals altijd weer opgehaald met de hulp van verenigingen. Dat is nu weer mogelijk omdat Suez heeft aangegeven ook in Maastricht weer te starten met papierinzameling. Via extra veiligheidsmaatregelen wordt de veiligheid van de vrijwilligers gegarandeerd. Zo gaan de vrijwilligers bijvoorbeeld niet mee in de afvalwagen, maar in een aparte auto en vindt afstemming tussen gemeente en vrijwilligers plaats via e-mail en niet fysiek.


Wethouder John Aarts (Stadsbeheer) is verheugd dat de inzameling weer start. “Het kon echt even niet anders vanwege corona en door krapte bij Stadsbeheer konden we als gemeente ook niet zelf inzamelen. Op het moment dat iets ‘gewoons’ als papier of afval inzamelen wegvalt, ervaart men pas hoe waardevol deze activiteiten voor de gemeenschap zijn. Daarom ook dank voor het werk dat de vrijwilligers altijd verrichten en dank aan de inwoners voor het geduld en voor het begrip dat veiligheid van onze mensen voorop staat.”  

Nog steeds geen papierinzameling

Geplaatst 4 mei 2020 03:15 door Nel Knapen

Tot nader bericht haalt de gemeente geen oud papier op. De gemeente heeft hiervoor onvoldoende capaciteit. Normaal doen verenigingen dit, maar die activiteit is gestopt. Ook Suez, de papierverwerker waarmee de gemeente samenwerkt, zamelt niet meer in. Ziet u dat mensen toch nog oud papier aan de straat zetten? Tip ze even dat het niet meer wordt opgehaald en dat ze het kwijt kunnen bij het milieuperron of milieupark. Ook de handhavers van de gemeente zijn op pad om mensen hierop te wijzen.

Wanneer weer wel?

Als het papier weer wordt opgehaald, maakt de gemeente dat bekend via:

      ·         de gemeentelijke website – www.gemeentemaastricht.nl  

·         de Milieu App – download hem via www.besteuitafval.nl/milieu-app

·         de digitale nieuwsbrief voor inwoners – abonneer u hierop via www.gemeentemaastricht.nl/nieuwsbrief  

·         Facebook - www.facebook.com/gemeentemaastricht

·         VIA Maastricht - kijk voor de afhaalpunten op www.limburger.nl/via.

Contact met Trajekt

Geplaatst 29 mrt. 2020 14:17 door Nel Knapen   [ 29 mrt. 2020 14:20 bijgewerkt ]


Rare tijden

Geplaatst 29 mrt. 2020 13:56 door Nel Knapen   [ 29 mrt. 2020 14:14 bijgewerkt ]

Naar elkaar omzien

Het zijn rare tijden waarbij we goed op elkaar en op onszelf moeten letten en dit alles met minimaal sociaal contact. Ondanks deze roerige tijden, zien we veel mooie initiatieven ontstaan in De Heeg en de omliggende wijken. Initiatieven die erop gericht zijn om elkaar zo veel mogelijk te ondersteunen. Zo hebben verschillende bewoners al aangegeven graag de handen uit de mouwen te willen steken. Mooi om te zien allemaal!

 

Hulp aanbieden

In dit boekje vind je een poster waarmee je je telefoonnummer kunt geven aan mensen in je buurt. Mensen die hulp nodig hebben bij het doen van boodschappen of die gewoon even een babbeltje willen maken. Als je het lastig vindt om op deze manier je gegevens achter te laten maar toch iets wilt doen, kun je je telefoonnummer ook doorgeven aan de opbouwwerkers van Trajekt. Dit zijn Ralph Brinkman (06-31004685 / ralph.brinkman@trajekt.nl), Camiel Claassens (06 55695854/ camiel.claassens@trajekt.nl) en Geerte Courtens (06 20703897/ geerte.courtens@trajekt.nl).

 

Hulp vragen

Mocht je iemand weten die wel wat hulp zou kunnen gebruiken, of heb je zelf iemand nodig om je te helpen, dan kun je contact opnemen met bovengenoemde personen of met een ander lid van het team De Heeg. Alle contactgegevens staan op de volgende pagina vermeld. Verder heeft het Rode Kruis heeft een Corona-noodnummer geopend: 070-44 55 888. Mensen kunnen bij dit telefoonnummer terecht voor een luisterend oor, aanvullend advies of extra hulp als ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege een besmetting met het coronavirus. Het Sociaal Team De Heeg is telefonisch ook nog gewoon bereikbaar via het nummer 06-15309537. Ten slotte heeft het Nationaal Ouderenfonds ook nog een contactenlijn geopend, de Zilverlijn (088 344 2000).

Telefooncirkels: bij elkaar informeren hoe het gaat

We willen kijken of er behoefte is om telefooncirkels op te zetten. Een telefooncirkel is een groep mensen die elkaar een paar keer per week belt. Dat gebeurt meestal in een vaste volgorde, zodat u door dezelfde persoon wordt gebeld. Daarna belt u zelf de volgende van de lijst. De telefooncirkel wordt begeleid door een vrijwilliger uit de buurt.  Neemt een belpartner niet op? Of maakt u zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel? Dan geeft u dat door aan de vrijwilliger. Deze zal dan poolshoogte nemen en zo nodig hulp inschakelen. Heeft u interesse om deel te nemen aan zo’n cirkel, neem dan contact op met Rob Claessen (06-83321279) of Silvie Franssen (06-13828331). Aan deelname zijn geen kosten verbonden, behalve uiteraard uw eigen telefoonkosten.

 

Ook aandacht voor gezinnen met kinderen

Laten we niet alleen de gezondheid en het welbevinden in de gaten houden van ouderen of alleenstaanden, maar ook van gezinnen. De scholen zijn dicht dus de kinderen zijn al 2 weken thuis. Dat is niet altijd makkelijk. Er kunnen daarbij ook zorgen zijn over gezondheid en financiën. De stress in gezinnen kan dus best hoog oplopen in deze tijd. Let daarom een beetje op elkaar en kijk of je elkaar kunt helpen. Mocht Trajekt hier iets kunnen betekenen: het kantoor is dan wel gesloten, maar alle medewerkers zijn gewoon bereikbaar via de gebruikelijke kanalen! Verder zijn op facebook veel tips te vinden voor leuke spelletjes of over hoe je structuur aanbrengt in de dag. Nog een tip: Like de facebook-pagina “Trajekt” en van “Trajekt Home-Start Heuvelland” voor allerlei tips, spelletjes en filmpjes. 

Meezingmiddag in Croonenhoff

Geplaatst 21 dec. 2019 13:14 door Nel Knapen

Nadat ouderenkoor Ouch Jonk Gewees eind 2018 een nieuwe dirigent kreeg, gevolgd door een nieuwe organist begin 2019, werd het koorrepertoire drastisch vernieuwd.

Samen met dirigent Mari Colen begon het koor aan een nieuw tijdperk.

Vol enthousiasme werd aan het instuderen begonnen onder muzikale begeleiding van

Nick Goudkuil…af en toe met wat gezucht en gekreun…een enkele keer met een binnensmondse vloek…,

maar ons eerste meezing-concert sloeg in als een bom!

 

Ons publiek -dat vooral bestaat uit bewoners van de zorginstelling én de aanleunwoningen van Croonenhoff- was door het dolle heen! Allemaal liedjes die ze van vroeger kenden…wat jammer dat ze zich de refreinen niet meer helemaal herinnerden…

Dat heeft de voorzitter in haar oren geknoopt en bij het tweede Meezingconcert, dat plaatsvond op 29 november jl. lagen er blaadjes met teksten op tafel.

Wederom was ons publiek -waarbij nu ook mensen aanwezig waren, die iets verder verwijderd van Croonenhoff wonen- razend enthousiast! Er werd driftig meegezongen en koor en het publiek vermaakten zich uitstekend.

 

Zingen is dan ook een superhobby: het is wetenschappelijk bewezen, dat zingen gezond is voor lijf en leden…én geest! Daarnaast is een groot voordeel van zingen, dat je je ‘instrument’ altijd bij je hebt…je kunt zingen wáár je maar wilt…

Denkt u nou: ik zou dat best eens een keertje willen proberen?

Kom dan gewoon eens lekker met ons meedoen…helemaal vrijblijvend…als u eenmaal een middag bij ons hebt doorgebracht, wilt u niet meer weg!

Dat komt, omdat het zo gezellig is bij ons…en omdat wij zulke leuke liedjes zingen…en omdat wij zo’n geweldige superdirigent en dito organist hebben…

 

Vanaf 17 januari bent u van harte welkom vanaf 14.30 uur in het restaurant van Croonenhoff aan de Veldstraat in Heer. Na afloop trakteren wij u op een kopje koffie of thee!

Hele fijne Feestdagen en een gezond en tevreden 2020 gewenst!      

Op zoek naar een goed voornemen voor 2020???

Tot 17 januari…

 

Mariëtte Ackermans,

voorz/secr ouderenkoor Ouch Jonk Gewees,

043-3670300, mariette.ackermans56@gmail.com

1-10 of 81

Comments