Berichten


Meezingmiddag in Croonenhoff

Geplaatst 21 dec. 2019 13:14 door Nel Knapen

Nadat ouderenkoor Ouch Jonk Gewees eind 2018 een nieuwe dirigent kreeg, gevolgd door een nieuwe organist begin 2019, werd het koorrepertoire drastisch vernieuwd.

Samen met dirigent Mari Colen begon het koor aan een nieuw tijdperk.

Vol enthousiasme werd aan het instuderen begonnen onder muzikale begeleiding van

Nick Goudkuil…af en toe met wat gezucht en gekreun…een enkele keer met een binnensmondse vloek…,

maar ons eerste meezing-concert sloeg in als een bom!

 

Ons publiek -dat vooral bestaat uit bewoners van de zorginstelling én de aanleunwoningen van Croonenhoff- was door het dolle heen! Allemaal liedjes die ze van vroeger kenden…wat jammer dat ze zich de refreinen niet meer helemaal herinnerden…

Dat heeft de voorzitter in haar oren geknoopt en bij het tweede Meezingconcert, dat plaatsvond op 29 november jl. lagen er blaadjes met teksten op tafel.

Wederom was ons publiek -waarbij nu ook mensen aanwezig waren, die iets verder verwijderd van Croonenhoff wonen- razend enthousiast! Er werd driftig meegezongen en koor en het publiek vermaakten zich uitstekend.

 

Zingen is dan ook een superhobby: het is wetenschappelijk bewezen, dat zingen gezond is voor lijf en leden…én geest! Daarnaast is een groot voordeel van zingen, dat je je ‘instrument’ altijd bij je hebt…je kunt zingen wáár je maar wilt…

Denkt u nou: ik zou dat best eens een keertje willen proberen?

Kom dan gewoon eens lekker met ons meedoen…helemaal vrijblijvend…als u eenmaal een middag bij ons hebt doorgebracht, wilt u niet meer weg!

Dat komt, omdat het zo gezellig is bij ons…en omdat wij zulke leuke liedjes zingen…en omdat wij zo’n geweldige superdirigent en dito organist hebben…

 

Vanaf 17 januari bent u van harte welkom vanaf 14.30 uur in het restaurant van Croonenhoff aan de Veldstraat in Heer. Na afloop trakteren wij u op een kopje koffie of thee!

Hele fijne Feestdagen en een gezond en tevreden 2020 gewenst!      

Op zoek naar een goed voornemen voor 2020???

Tot 17 januari…

 

Mariëtte Ackermans,

voorz/secr ouderenkoor Ouch Jonk Gewees,

043-3670300, mariette.ackermans56@gmail.com

Bericht zonder titel

Geplaatst 21 dec. 2019 13:03 door Nel Knapen

Mgr. Dr. Everard de Jong krijgt een nieuwe functie binnen het bisdom Roermond. De hulpbisschop gaat de mogelijkheden onderzoeken om in Maastricht een Centrum voor Geloof en Wetenschap op te zetten. Daarnaast gaat hij - op zijn eigen verzoek - aan de slag in het basispastoraat. Hij wordt voor de helft van zijn tijd pastoor van het parochiecluster Maastricht-Oost. Dat zijn de parochies van Heer, De Heeg, Heugem, Scharn en Amby. Daarnaast behoudt hij zijn overige taken als hulpbisschop. De benoeming is in het weekeinde van 2 en 3 november 2019 in de betreffende parochies bekend gemaakt.

Om zijn nieuwe opdracht goed te kunnen uitvoeren, verhuist Mgr. De Jong van Roermond naar Maastricht. Hij gaat in de pastorie van Heer wonen. Van daaruit zal hij in kaart brengen welke mogelijkheden er zijn om in de universiteitsstad Maastricht een Centrum voor Geloof en Wetenschap van de grond te tillen.

De hulpbisschop heeft tegelijkertijd al langer aan de bisschop aangegeven graag in het basispastoraat te willen werken. In verband met de plannen voor het Centrum voor Geloof en Wetenschap is de keuze op een parochiecluster van de universiteitsstad Maastricht gevallen. Het samenwerkingsverband van Heer en omstreken kent ook twee kapelaans, die samen met de hulpbisschop het pastorale team van Maastricht-Oost zullen gaan vormen. Naast de nieuwe taken in Maastricht blijft Mgr. De Jong voor de helft van zijn tijd actief als hulpbisschop van het bisdom Roermond. Hij blijft lid van de bisdomstaf en vicaris-generaal voor pastorale zaken en onderwijs.

Een gratis ton en kans op een gratis boom

Geplaatst 28 okt. 2019 08:12 door Liam Fitzpatrick   [ 28 okt. 2019 08:13 bijgewerkt ]

De gemeente Maastricht geeft 2000 tonnen weg. Regentonnen om water op te vangen en te gebruiken in de tuin. Hiermee bespaart u kostbaar drinkwater en draagt u bij aan een klimaatvriendelijke omgeving. Iedereen die in Maastricht woont én een milieupas heeft, heeft recht op één ton per adres. Het principe van ‘op is op’ geldt.

Kans op een gratis boom

Bij de tonnen maakt u kans op een ‘bomen-bon’. Met deze bon kunt u een gratis boom, ter waarde van € 70,- euro, afhalen bij Intratuin Maastricht.

Afhalen ton bij Stadsbeheer

Vanaf zaterdag 2 november kunt u tussen 10.00 en 15.30 uur een ton ophalen bij Stadsbeheer aan de Ankerkade 275. Daarna kunt u terecht op zaterdag 16 november, zaterdag 30 november en zaterdag 14 december. De datums voor 2020 maken we bekend zodra die vast staan.

U heeft uw milieupas nodig om de ton af te halen. Deze wordt gescand. U kunt ook uw milieupas op de ‘Milieu App’ laten scannen. U mag maximaal 3 tonnen meenemen voor buren, familie of kennissen op vertoon van hun milieupas.

Inhoud tonnen

U kunt kiezen tussen twee modellen: een kleine variant van 114 liter en een grotere variant van 227 liter. U krijgt ook een voet mee om de ton op te plaatsen, een kraantje en een gebruiksaanwijzing.

Waarom een regenton?

Een regenton is een gemakkelijke manier om bij te dragen aan een klimaatvriendelijke omgeving. Met het regenwater dat u opvangt kunt u planten en bloemen gratis water geven en bespaart u kraanwater. Het water dat in de regenton wordt opgevangen, komt niet op straat of in het riool terecht.

Meer informatie

Meer weten wat u kunt doen voor een klimaatvriendelijke tuin? Kijk op www.waterklaar.nl.

Wilt u weten hoe u subsidie kunt aanvragen om (schone) verharde oppervlakken die nu neerslag afvoeren naar het riool, af te koppelen? Kijk dan op www.gemeentemaastricht.nl. Zoek op waterklaar.

Dansen met gehoornde dames

Geplaatst 26 sep. 2019 00:46 door Nel Knapen   [ 26 sep. 2019 00:47 bijgewerkt ]

Filmvertoning en gesprek met boer Jan Dirk van de Voort

Donderdag 3 oktober, begin 20.15 uur, inloop 19.45 uur,

Gedeelde Weelde winkel, Petrus Regoutplein 2, Maastricht

Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de kaas die deze boeren maken?

De documentaire Dansen met gehoornde dames van Onno Gerritse vertelt het verhaal van Jan Dirk en Irene van de Voort, producenten van de Remeker kaas in Lunteren bij Arnhem. Hun werkwijze laat zien hoe nauw de bodem, de dieren en ons voedsel met elkaar samenhangen en welke ingrijpende effecten veranderingen in dit systeem hebben. De film is ook een document van de enorme toewijding waarmee de van de Voorts met hun vak bezig zijn. “De bodem is de basis, het eerste levende organisme op het bedrijf. En dát koesteren wij met hart en ziel. De bodem is oud en dwingt respect af. Tegelijk zijn wij er verantwoordelijk voor. Als wij investeren in de bodem, dan bloeit het bodemleven op en kunnen we in overvloed oogsten.”

Voor deze bijzondere avond slaan drie Maastrichtse organisaties de handen in elkaar: Buurderij Maastricht, Gedeelde Weelde en LOCOtuinen Maastricht. Boer Jan Dirk is deze avond persoonlijk te gast. Na de film gaat Bram de Volder in gesprek met Jan Dirk en is er ruimte voor vragen uit het publiek. De film wordt met Engelse ondertiteling vertoond en duurt ongeveer een uur.

Voor een goede voorbereiding vragen we u om voor deze avond in te schrijven via een mail naar info@gedeeldeweelde.nl

Bijdrage: 6 euro, inclusief één drankje uit het Gedeelde Weelde café.  

29-09: Buurtfeest Kloostertuin Opveld

Geplaatst 25 sep. 2019 12:36 door Liam Fitzpatrick

Een bericht van Stichting Vrienden van Kloostertuin Opveld

Om de geslaagde restauratie van de Heilig Hart-grot te vieren, organiseert stichting Vrienden van Kloostertuin Opveld een buurtfeest op zondag 29 september (Nationale Burendag). Om 14.00 u. openen VKO-voorzitter Marieke Smits en wethouder Jim Janssen deze feestelijke dag met een toespraak, waarna ze de grot onthullen. Harmonie Heer Vooruit verzorgt de muzikale omlijsting.

Na dit officiële gedeelte gaat de harmonie iedereen voor naar de middelste wei in de kloostertuin. Hier is een tent opgezet en kunnen buurtbewoners, muzikanten en gezagsdragers napraten en genieten van een glas fris, sap, bier of wijn (muntjes zijn alleen met cash-geld te koop). Ook is er een pizzabakker aanwezig, bij wie men (ook weercash) een smakelijke pizza kan bestellen.

Maar dat is nog niet alles! Bijenspecialist Frans Braeken verzorgt deze dag een insectenworkshop voor jong en oud, Scouting Heer bouwt een hindernisbaan, waar buurtkinderen lekker overheen kunnen klauteren én er is live-muziek door jonge (lokale) talenten. Genoeg te zien en te beleven dus op deze buurtfeestdag voor de bewoners van Heer, Vroendaal en Eyldergaard.

We nodigen de wethouder, de harmonie, de bewoners van Croonenhoff en natuurlijk alle buurtbewoners – jong en oud – van harte uit op 29 september, van 14.00 tot 17.00 uur. Graag tot dan!

Harmonie Heer VooruitGenieten van een pizzaHeilig Hart-grot

Gedicht over vrijheid door Jimmy Houben

Geplaatst 10 sep. 2019 01:30 door Nel Knapen

De soldaten 

Mede dankzij Amerika leven wij nu vrij, 

vechten voor onze vrijheid deden ook zij. 

Was het licht uit of was het nacht, 

toen ze sprongen, wat hebben ze gedacht? 

ze kwamen ons land in met een parachute, 

dapper, dat is het absoluut. 

Waren ze bang, hadden ze verdriet, 

Toen men het eigen land verliet? 

Ieder liet alles achter waar hij van gehouden heeft, 

Terwijl hij niet wist of hij hier de oorlog wel overleeft. 

Toen ze naar Nederland gingen werden ze in Amerika erg gemist, 

Dit was iets wat de soldaat zelf ook wist. 

Bleven ze liever thuis bij hun moeder of vriendin 

Of stortten ze zich vol goede moed het avontuur in? 

Er zijn zo veel dingen van hen die we nog niet weten 

Maar één ding is zeker: we zullen jullie nooit vergeten! 

Gedicht gemaakt over Vrijheid
Door Jimmie Houben, 11 jaar
Basisschool de Keerkring

Stichting Belgisch Monument Heer

Geplaatst 7 sep. 2019 14:16 door Nel Knapen   [ 7 sep. 2019 14:17 bijgewerkt ]

Jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Belgische verzetsstrijders bij het Belgisch Monument te Cadier en Keer/ontsteken bevrijdingsvuur

In september dit jaar is het 75 jaar geleden dat een groot gedeelte van Zuid-Limburg door de Amerikanen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Het kerkdorp Mesch was op 12 september 1955 de eerste dorpsgemeenschap die de Amerikanen op  Nederlandse bodem mocht verwelkomen. Enkele uren daarvoor, in het zicht van de bevrijding, werden elf Belgische verzetsstrijders uit de sector Maaseik en één onbekende door de Duitsers en hun handlangers gefusilleerd in de bebossing nabij Huize St.Joseph / Huize St.Gerlach te Cadier en Keer.

Deze verzetsstrijders zullen ook dit jaar weer op passende wijze worden herdacht, op 8 september en op 13 september.

Zondag 8 september 2019  

De herdenking zal dit jaar mede in het teken staan van 75 jaar bevrijding. In het programma zal daar op passende wijze aandacht aan worden besteed.

De herdenking begint met een plechtige eucharistieviering om 9.00 uur in de kapel van het Missiehuis, Bakkerboschweg 16, 6267AJ  Cadier en Keer. Tijdens deze viering wordt medewerking verleend door het St. Annadameskoor uit Cadier en Keer en violiste Geertje Podevyn.

Na afloop van deze viering wordt een “stille tocht “ gehouden vanaf het trapportaal van zorginstelling Vincere-GGZ, (voorheen Huize St. Gerlach), Pater Kustersweg 24, 6267 NL  Cadier en Keer naar het verderop gelegen monument. Tijdstip 10.25 uur. 

Bij het monument zullen korte toespraken worden gehouden door de burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten, dhr. D.Akkermans, en de voorzitter van de kapel van de Weerstand in het Belgische Rotem, dhr. R.Weltjens.

Tevens vindt een kranslegging en bloemenhulde plaats, worden koraalliederen en volksliederen gespeeld door de Koninklijke Harmonie van Heer en zal violiste Geertje Podevyn deze plechtigheid eveneens muzikaal ondersteunen.

Aan het programma wordt verder medewerking verleend door nabestaanden van de  gefusilleerde verzetsstrijders, vertegenwoordigers van  diverse verzetsgroepen uit België, de Wapenbroeders afdeling Maastricht en omstreken, een afvaardiging van schutterij St. Sebastianus uit Margraten, de jonkheid Keer 2000, Scouting Anne Frank - St.Jan Heer en leerlingen van groep 8 van basisschool de Keerkring Cadier en Keer.

Belangstellenden worden beleefd uitgenodigd om de eucharistieviering, de aansluitende stille tocht en de herdenkingsbijeenkomst bij het monument bij te wonen.

Vrijdag 13 september 2019  

Volgens traditie wordt in ieder lustrumjaar in de maand september door atleten van Atletiekvereniging Maastricht vanuit het Franse Caen het bevrijdingsvuur gebracht naar diverse plaatsen in Frankrijk, België en Zuid-Limburg met als eindbestemming Maastricht. Ook in dit lustrumjaar is het Belgisch monument in Cadier en Keer weer als “halteplaats” in de route van de estafette opgenomen. Dit betekent dat de atleten op vrijdag 13 september a.s. om 15.00 uur het bevrijdingsvuur komen brengen naar het monument en dat het vuur daar op een plechtige wijze zal worden ontstoken.

Aan dit bijzonder gebeuren wordt op basis van een voorlopig programma - behalve door de atleten van Atletiekvereniging Maastricht - ook medewerking verleend door een afvaardiging van het Geheim Leger sector Maaseik, een afvaardiging van fanfare St. Blasius Cadier en Keer en violiste Geertje Podevyn, terwijl door de schoolkinderen een gedicht wordt voorgedragen. Korte toespraken worden gehouden door de consul van het Koninkrijk België in Nederland - dhr. Van Lidth de Jeude - en dhr. P. Bronzwaer, historicus op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, uit Maastricht. 

Het bestuur van de Stichting is zeer vereerd dat ook nu weer door de atleten van de atletiekvereniging het bevrijdingsvuur naar het monument wordt gebracht en daar op een plechtige wijze zal worden ontstoken.

Ook bij deze ceremonie zijn belangstellenden van harte welkom.

Bijeenkomst is vanaf 14.40uur bij het Belgisch Monument, Pater Kustersweg, Cadier en Keer.


Met vriendelijke groeten,

Bestuur van de Stichting Belgisch Monument Heer

 

www.belgischmonumentheer.nl

7 juli Struinen in de Tuinen

Geplaatst 29 jun. 2019 15:06 door Liam Fitzpatrick   [ 29 jun. 2019 15:09 bijgewerkt ]

Op zondag 7 juli veranderen Maastrichtse tuinen in intieme podia, waar lokale kunstenaars hun talent tonen met hun voeten in het gras. Geniet in het groen van livebands, singer-songwriters, dansers, theatermakers en andere podiumdieren. Elke act speelt drie shows van 30 minuten.
Het programma is online te bekijken, of op te halen bij Ontmoetingscentrum Heer (Aen de Wan), Einsteinstraat 32.
  • Bij de Heerenhof, Veldstraat 8-12a, is om 13.30, 15.00 en 16.30 uur het trio Jazz Oddity te horen.
  • Bij Kelvinstraat 64 is om 12.00, 13.30 en 15:00 Musac te horen.
  • Bij de locotuinen, Wanweg, tegenover Oude Molenweg 46, is om 12.00 en 14.15 CABIN te horen.
  • Bij Onder de Kerk 33 is om 13.30 en 15.00 Opera Cellissimo te horen.
  • Bij Dorpstraat 60 is om 12.00, 13.30 en 15.00 Ylka te horen.
  • Bij Achter den Handel 1 A03 is om 13.30 en 15:00 Kwaheri te horen.
Entree is vrij!

Kom, oogst en proef: LOCOtuinen open dag op 15 juni!

Geplaatst 11 jun. 2019 13:01 door Liam Fitzpatrick

Kom en beleef onze prachtige CSA tuin! Daar waar je kraakverse groentes en kruiden kunt oogsten & proeven. Een eigen veldboeket kunt plukken! Ben je nieuwsgierig hoe een CSA tuin werkt? Wil je meer weten over LOCOtuinen en wekelijks je verse groentes oogsten? Kom naar de open dag met kinderen, opa, oma & buren, kortom iedereen is welkom!

Waar? Op onze zelfoogst akker aan de Wanweg in de wijk Heer, Maastricht. Dit is het zandpad tegenover Oude Molenweg 36.

Tijdstip? Zaterdag 15 juni van 11-17 uur.

Entree gratis

DOE-DAG kloostertuin op zondag 16 juni!

Geplaatst 4 jun. 2019 12:55 door Liam Fitzpatrick

Hallo buurtgenoten uit Vroendaal, Heer en Eyldergaard! Op 16 juni is er weer een DOE-dag in de Kloostertuin. We gaan dan vooral de meidoornhagen snoeien. Kom je ook meehelpen op deze altijd gezellige klusdag? We starten om 10.30 bij de picknicktafel. Rond 12.00 eten we een lekkere lunch en rond 14.30 sluiten we af. Neem s.v.p. een eigen heggenschaar mee, handschoenen en een bladhark. Ook een of twee kruiwagens zijn zeer welkom!

GRAAG EVEN AANMELDEN (i.v.m. lunchinkopen): info@kloostertuinopveld.nl.

1-10 of 72

Comments