Archief‎ > ‎

Interview: 80 Jaar Scouting Anne Frank - St. Jan Heer

Geplaatst 8 mei 2016 13:07 door Liam Fitzpatrick   [ 5 apr. 2017 06:49 bijgewerkt ]
Interview Maria Leclaire namens werkgroep communicatie Buurtplatform Heer met Wiel Ottenheim, contactpersoon van Scouting Anne Frank - St. Jan Heer

Scouting Heer Dit jaar bestaat deze Scouting al 80 jaar!
In het kader van dit jubileum zijn er dit jaar een aantal activiteiten gepland.

  • Een wandeltocht werd al gelopen in april met maar liefst 15 groepen
  • In juni gaat iedereen mee naar Bobbejaanland
  • In oktober is er een grote reünie voor alle (oud)leidinggevenden en andere genodigden.
In het scoutinggebouw aan de Langwaterstraat 1 – 3 komen elke week alle leden bij elkaar voor allerlei spellen, waarbij de natuur een belangrijke rol speelt.
Op donderdagavond van 19.00 tot 20.30 komen de explorers.
Op vrijdagavond komen van 18.45 tot 20.15 uur uur de bevers en de welpen.
De scouts zijn er op vrijdagavond van 19.00 tot 20.45 uur ook bij.
Om een goede indruk te krijgen van wat er allemaal gedaan wordt en wat voor thema’s er aan ten grondslag liggen staat hieronder de speluitleg voor elke categorie afgedrukt.

Speluitleg voor bevers ( 5-7 jaar)

De bevers spelen in het thema van het dorp Hotsjietonia. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie, waardoor kinderen zich ontwikkelen. De themaverhalen bij de bevers zijn realistisch, zodat ze gemakkelijk gekoppeld kunnen worden aan de gebeurtenissen die in de groep plaatsvinden. De verhalen zijn niet alleen maar positief, er wordt ook ingespeeld op goed en kwaad en op emoties. Daarbij hebben de verhalen een duidelijk begin en einde.

In het dorp Hotsjietonia maken de bevers allerlei avonturen mee en leren ze van alles en nog wat. Ze knutselen en zingen met Keet en Fleur Kleur, ze leren dingen over de natuur bij Bas Bos en Rebbel, ze horen over andere landen bij Sterre en Steven Stroom, komen tot rust bij Noa en gaan koken met Rozemarijn. Ook met Professor Plof en Stanley Stekker is er altijd wat te beleven. De vaardigheden die kinderen bij de bevers opdoen, worden uitgebouwd bij de welpen zodat kinderen zich continu blijven ontwikkelen. Dit wordt bij Scouting de 'doorlopende leerlijn' genoemd.

Speluitleg voor welpen ( 7-11 jaar)

De kinderen van 7 tot en met 11 jaar spelen in de jungle. Samen met de figuren uit Jungleboek beleven ze de spannendste avonturen. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Dit alles gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers.

De welpen spelen in het thema van Jungleboek en beleven allerlei spannende avonturen in de jungle. De welpen identificeren zich met Mowgli of Shanti en spelen in de jungle met hun vrienden Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi, Marala en vele anderen. In de jungle is er altijd wat te doen en elk dier heeft zijn of haar eigen wijsheden en favoriete bezigheden. Chil vertelt de welpen bijvoorbeeld alles over vogels en Raksha weet weer veel over de verschil

lende dierensporen in de jungle. Met Marala zingen de welpen een leuk liedje en met de schildpad Oe leren ze alles over de onderwaterwereld. Op alles wat de kinderen bij de welpen leren, wordt voortgeborduurd bij de scouts. Dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'.

Speluitleg scouts (11-15 jaar)

De scouts van 11 tot en met 15 jaar heten 'scouts'. Scouts zijn niet meer bezig met het spelen in thema, zoals bij de bevers (5-7 jaar) en de welpen (7-11) jaar het geval is. Bij de scouts ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun Scoutingkennis en -vaardigheden. In de Scoutsgids maken scouts kennis met zeven jongeren die samen in een ploeg zitten en met wie zij zich kunnen identificeren. Zeger, Marloes, Mick, Radboud, Naomi, Tess en Jesper hebben allemaal hun eigen interesses en karaktereigenschappen.

Naast samenwerking en elkaar helpen als er problemen zijn, is het ook belangrijk dat scouts (een deel van) een opkomst leren organiseren. Deze groep scouts wordt op deze manier relatief zelfstandig en de scouts worden voorbereid op de volgende speltak, de explorers, waarin ze zelf activiteiten gaan organiseren. Zo blijven scouts zich steeds verder ontwikkelen, dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'

Speluitleg explorers ( 15-18 jaar)

De jongeren van 15 tot en met 18 jaar worden 'explorers' genoemd bij Scouting. Zij organiseren hun eigen activiteiten, maken hun eigen programma en zorgen dat de gehele groep explorers (afdeling) goed loopt. Ze regelen bijvoorbeeld de financiën van hun afdeling en verdiepen zich in verschillende vaardigheden. Ook kunnen ze ervoor kiezen om meerdere opkomsten te besteden aan een project.

Explorers hebben geen leiding meer, maar begeleiding die advies geeft en motiveert als dat nodig is. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden, ontwikkelen ze zich en worden ze zelfstandig. Ze doen vaardigheden en kennis op en ontwikkelen zich continu. Dit heet bij Scouting de 'doorlopende leerlijn'

Verder ...

... zijn er speurtochten met kompas, maar ook met GPS, er wordt gekampeerd, er wordt gesjord met de bekende knooptechnieken, enzovoort. Tijdens het jaarlijkse grote kampweekend komt die ervaring goed van pas. Terwijl de bevers en welpen binnen bivakkeren, maken de scouts en explorers samen met de leiding een grote eigen accommodatie, waarbij zij zelf moeten zorgen voor een goed onderdak, een keuken, het koken, het slapen, en ga zo maar door….

Al met al zou het lidmaatschap bij de Scouting een onderdeel van de opvoeding van onze jeugd moeten zijn. Hun wereld is toch groter dan die laptop, tablet of smartphone…..??

Op dit moment zijn er 70 leden, maar daar kunnen er nog meer bij. Zij zijn van harte welkom! Ook is het bestuur naarstig op zoek naar een nieuwe voorzitter en secretaris, waarbij de voorkeur uit gaat naar volwassen jeugdige personen, zodat het leeftijdsverschil tussen leden en leiding niet te groot is. De scouting is absoluut niet oubollig, maar een organisatie die zich altijd blijft richten op de toekomst met de daarbij behorende tools.

Van harte proficiat Scouting Anne Frank – St. Jan Heer met dit 80-jarige jubileum.!! Wij hopen dat deze organisatie nog heel lang veel zal betekenen voor onze jeugd!

Contactmogelijkheden Scouting Anne Frank-St. Jan Heer:

Secretariaat: Uiverstraat 31, 6227 AX Maastricht
www.scoutingheer.nl

Comments