Berichten‎ > ‎

Teken de Petitie voor een Milieuzone in Maastricht

Geplaatst 6 apr. 2021 06:38 door Willy Aarts - BPF Heer

Al jarenlang maakt Milieudefensie afdeling Maastricht zich sterk voor de komst van een zo groot mogelijke Milieuzone in onze stad. Het college heeft de komst van een Milieuzone in het begin van deze bestuursperiode in het coalitieakkoord vastgelegd, zo ook het hiervoor benodigde geld gereserveerd. Vooralsnog verloopt het proces hier naar toe problematisch. Argumenten die door sommige politieke partijen worden aangevoerd zijn, dat een Milieuzone te gering effect heeft op de luchtkwaliteit èn dat er nog geen handhaving op Belgische en Duitse voertuigen die onze stad bezoeken kan plaatsvinden. 


Wat echter niet gezegd wordt is, dat de gemeente Maastricht in 2018 een onafhankelijk onderzoek over de gewenste Milieuzone heeft laten verrichten. In dit onderzoek wordt duidelijk gemaakt, dat naar gelang een Milieuzone in grootte toeneemt, de luchtkwaliteit ter plekke beter wordt, zo ook de WHO adviesnorm Luchtkwaliteit haalbaar wordt. Bovendien heeft België onlangs laten weten, dat binnenkort ook de handhaving op Belgische voertuigen in Nederland plaats vindt. Ook heeft uitgebreid onderzoek in alle steden in Nederland waar Milieuzones zijn ingevoerd aangetoond dat de negatieve effecten op economische activiteiten in de binnensteden te verwaarlozen zijn. 


Jaarlijks sterven in Maastricht 75 mensen 8 tot 12 maanden vervroegd  aan de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen van verkeer. Het zijn vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtweg, long- en hartklachten die in de nabijheid van drukke verkeerswegen in onze stad risico lopen. Zie onlangs gedane uitspraak door Britse rechter over meisje dat en gevolge van luchtvervuiling verkeer is overleden:  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5203751/brits-meisje-omgekomen-door-luchtvervuiling-hoe-belangrijk-deze  Op dit moment hebben in Nederland 14 steden een Milieuzone, nieuwe steden melden zich aan, breiden de bestaande zone uit of voeren deze in voor de hele stad. Waarom elders wel en niet hier, zo vragen wij ons af? 


Daarom kom op voor uw gezondheid èn die van de bewoners in onze stad! Maak het stadsbestuur duidelijk dat met onze gezondheid niet te sollen valt. Aan u allen het verzoek teken onze Petitie: milieuzonemaastricht.nu  Bij deze ook het vriendelijk verzoek deze Petitie bij uw vrienden, kennissen en familie onder de aandacht te brengen.


Comments