Berichten‎ > ‎

Stichting Belgisch Monument Heer

Geplaatst 7 sep. 2019 14:16 door Nel Knapen   [ 7 sep. 2019 14:17 bijgewerkt ]

Jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst Belgische verzetsstrijders bij het Belgisch Monument te Cadier en Keer/ontsteken bevrijdingsvuur

In september dit jaar is het 75 jaar geleden dat een groot gedeelte van Zuid-Limburg door de Amerikanen werd bevrijd van de Duitse bezetter. Het kerkdorp Mesch was op 12 september 1955 de eerste dorpsgemeenschap die de Amerikanen op  Nederlandse bodem mocht verwelkomen. Enkele uren daarvoor, in het zicht van de bevrijding, werden elf Belgische verzetsstrijders uit de sector Maaseik en één onbekende door de Duitsers en hun handlangers gefusilleerd in de bebossing nabij Huize St.Joseph / Huize St.Gerlach te Cadier en Keer.

Deze verzetsstrijders zullen ook dit jaar weer op passende wijze worden herdacht, op 8 september en op 13 september.

Zondag 8 september 2019  

De herdenking zal dit jaar mede in het teken staan van 75 jaar bevrijding. In het programma zal daar op passende wijze aandacht aan worden besteed.

De herdenking begint met een plechtige eucharistieviering om 9.00 uur in de kapel van het Missiehuis, Bakkerboschweg 16, 6267AJ  Cadier en Keer. Tijdens deze viering wordt medewerking verleend door het St. Annadameskoor uit Cadier en Keer en violiste Geertje Podevyn.

Na afloop van deze viering wordt een “stille tocht “ gehouden vanaf het trapportaal van zorginstelling Vincere-GGZ, (voorheen Huize St. Gerlach), Pater Kustersweg 24, 6267 NL  Cadier en Keer naar het verderop gelegen monument. Tijdstip 10.25 uur. 

Bij het monument zullen korte toespraken worden gehouden door de burgemeester van de gemeente Eijsden-Margraten, dhr. D.Akkermans, en de voorzitter van de kapel van de Weerstand in het Belgische Rotem, dhr. R.Weltjens.

Tevens vindt een kranslegging en bloemenhulde plaats, worden koraalliederen en volksliederen gespeeld door de Koninklijke Harmonie van Heer en zal violiste Geertje Podevyn deze plechtigheid eveneens muzikaal ondersteunen.

Aan het programma wordt verder medewerking verleend door nabestaanden van de  gefusilleerde verzetsstrijders, vertegenwoordigers van  diverse verzetsgroepen uit België, de Wapenbroeders afdeling Maastricht en omstreken, een afvaardiging van schutterij St. Sebastianus uit Margraten, de jonkheid Keer 2000, Scouting Anne Frank - St.Jan Heer en leerlingen van groep 8 van basisschool de Keerkring Cadier en Keer.

Belangstellenden worden beleefd uitgenodigd om de eucharistieviering, de aansluitende stille tocht en de herdenkingsbijeenkomst bij het monument bij te wonen.

Vrijdag 13 september 2019  

Volgens traditie wordt in ieder lustrumjaar in de maand september door atleten van Atletiekvereniging Maastricht vanuit het Franse Caen het bevrijdingsvuur gebracht naar diverse plaatsen in Frankrijk, België en Zuid-Limburg met als eindbestemming Maastricht. Ook in dit lustrumjaar is het Belgisch monument in Cadier en Keer weer als “halteplaats” in de route van de estafette opgenomen. Dit betekent dat de atleten op vrijdag 13 september a.s. om 15.00 uur het bevrijdingsvuur komen brengen naar het monument en dat het vuur daar op een plechtige wijze zal worden ontstoken.

Aan dit bijzonder gebeuren wordt op basis van een voorlopig programma - behalve door de atleten van Atletiekvereniging Maastricht - ook medewerking verleend door een afvaardiging van het Geheim Leger sector Maaseik, een afvaardiging van fanfare St. Blasius Cadier en Keer en violiste Geertje Podevyn, terwijl door de schoolkinderen een gedicht wordt voorgedragen. Korte toespraken worden gehouden door de consul van het Koninkrijk België in Nederland - dhr. Van Lidth de Jeude - en dhr. P. Bronzwaer, historicus op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, uit Maastricht. 

Het bestuur van de Stichting is zeer vereerd dat ook nu weer door de atleten van de atletiekvereniging het bevrijdingsvuur naar het monument wordt gebracht en daar op een plechtige wijze zal worden ontstoken.

Ook bij deze ceremonie zijn belangstellenden van harte welkom.

Bijeenkomst is vanaf 14.40uur bij het Belgisch Monument, Pater Kustersweg, Cadier en Keer.


Met vriendelijke groeten,

Bestuur van de Stichting Belgisch Monument Heer

 

www.belgischmonumentheer.nl

Comments