Berichten‎ > ‎

Ontwerp Kloostertuin goed ontvangen

Geplaatst 22 apr. 2016 14:34 door Liam Fitzpatrick
Maastricht, 20 april 2016 – De infomiddag over de renovatieplannen rondom Kloostertuin Opveld op 3 april trok tientallen geïnteresseerde bezoekers uit de wijken Heer, Vroendaal en Eyldergaard, uit verzorgingshuis Envida en klooster Opveld. De gepresenteerde en toegelichte ontwerpschets viel in goede aarde. Daarmee is de realisatie van de opknapplannen een stap dichterbij gekomen.

‘Een absolute opsteker voor de projectgroep’, reageert Marieke Smits van IVN Maastricht. ‘De grote opkomst en zeker ook de enthousiaste ideeënuitwisseling die plaatsvond tijdens de rondwandeling in groepjes door de Kloostertuin, hebben ons laten merken dat het parkbos na aan het hart ligt bij veel buurtbewoners. En dat motiveert ons des te meer om onze mooie plannen om te zetten in daden.’

Tijdens de infomiddag lichtte Jo Willems van de Heerenhof de belangrijkste uitgangspunten van het ontwerp toe. Het is de bedoeling, zo schetste hij, om het serene karakter van de tuin zoveel mogelijk te behouden, de padenstructuur te verbeteren (met aangetrild Ardenner split) en drassige plekken aan te pakken, zodat het parkbos goed toegankelijk wordt voor kinderwagens, rolstoelen en rollators.

In de Kloostertuin zijn 4 routes samengesteld (zie plattegrond). Nieuw is route C, een korte wandeling vanuit het zorgcentrum Croonenhoff. Voorts komt er één centrale ontmoetingsplek bij de Rode Beuk, met duurzame zitbanken en picknicktafels én een natuurspeelplek. Verspreid over het park komen nog enkele zitbanken te staan, zodat men overal even kan uitrusten en genieten van het parkbos.

Om de Kloostertuin ook vanuit de wijk Vroendaal beter toegankelijk te maken, komt er een nieuwe ingang aan het Vroendaalpad. Bij alle drie de ingangen (Veldstraat, Rijksweg, Vroendaalpad) komen voorts informatieborden te staan (cultuurhistorie en gedragsregels) en – als de gemeente meewerkt – ook prullenbakken en hondenpoepbakken. Verlichting komt er niet; daar is te veel weerstand tegen.

Comments