Berichten‎ > ‎

Dansen met gehoornde dames

Geplaatst 26 sep. 2019 00:46 door Nel Knapen   [ 26 sep. 2019 00:47 bijgewerkt ]

Filmvertoning en gesprek met boer Jan Dirk van de Voort

Donderdag 3 oktober, begin 20.15 uur, inloop 19.45 uur,

Gedeelde Weelde winkel, Petrus Regoutplein 2, Maastricht

Wat gebeurt er als een boerenstel van de een op de andere dag stopt met het toedienen van antibiotica? Als ze de koeien zelfs helemaal geen vaccinaties meer geven? Wat gebeurt er met de bodem als er alleen nog maar natuurlijke mest op komt? En welke gevolgen heeft dat allemaal voor de kaas die deze boeren maken?

De documentaire Dansen met gehoornde dames van Onno Gerritse vertelt het verhaal van Jan Dirk en Irene van de Voort, producenten van de Remeker kaas in Lunteren bij Arnhem. Hun werkwijze laat zien hoe nauw de bodem, de dieren en ons voedsel met elkaar samenhangen en welke ingrijpende effecten veranderingen in dit systeem hebben. De film is ook een document van de enorme toewijding waarmee de van de Voorts met hun vak bezig zijn. “De bodem is de basis, het eerste levende organisme op het bedrijf. En dát koesteren wij met hart en ziel. De bodem is oud en dwingt respect af. Tegelijk zijn wij er verantwoordelijk voor. Als wij investeren in de bodem, dan bloeit het bodemleven op en kunnen we in overvloed oogsten.”

Voor deze bijzondere avond slaan drie Maastrichtse organisaties de handen in elkaar: Buurderij Maastricht, Gedeelde Weelde en LOCOtuinen Maastricht. Boer Jan Dirk is deze avond persoonlijk te gast. Na de film gaat Bram de Volder in gesprek met Jan Dirk en is er ruimte voor vragen uit het publiek. De film wordt met Engelse ondertiteling vertoond en duurt ongeveer een uur.

Voor een goede voorbereiding vragen we u om voor deze avond in te schrijven via een mail naar info@gedeeldeweelde.nl

Bijdrage: 6 euro, inclusief één drankje uit het Gedeelde Weelde café.  

Comments